ГЕРБ и ДПС бойкотираха изслушването на магистрати в комисията за "Нотариуса" Снимка: © BoulevardBulgaria.bg

ГЕРБ и ДПС вече не искат комисията в НС да изслушва магистрати за схемата на влияние около Мартин Божанов-Нотариуса.

След като стана ясно, че най-вероятно скоро предстоят поредни предсрочни парламентарни избори, повторният опит за изслушването на градския прокурор Илияна Кирилова се превърна в цирк, защото депутатите от ГЕРБ и ДПС в комисията решиха да бламират заседанието.

Хамид Хамид от ДПС и Маноил Манев от ГЕРБ призоваха да се прекрати заседанието на комисията заради липса на кворум и в синхрон обявиха, че заседанието се ползва като "предизборна кампания" от страна на "Продължаваме промяната- Демократична България". Председателят на комисията Никола Минчев (ПП-ДБ) припомни, че според правилника, липсата на кворум не пречи на изказванията и изслушванията, единствено не може да се гласува.

Според ГЕРБ и ДПС, подкрепени от БСП и ИТН обаче, след като не бил гласуван дневен ред, нямало как заседанието да продължи. Така депутатите започнаха да се надвикват, докато течеше изслушването на апелативния прокурор Радослав Димов.

Пред депутатите Димов повтори, че знае за Нотариуса това, което е известно в професионалните среди - че той се е занимавал с имотни измами.

"В "Осемте джуджета" съм ходил, но в качеството си на клиент. Заведението е зад Софийския районен съд и там голяма част от съдиите ходят да обядват. Имаше изключителна кухня. А освен това аз живея на същата улица", заяви още Димов, който отново повтори, че не е ходил в клуба SS и допълни, че не е виждал никакви прокурори в "Осемте джуджета".

Докато вървеше изслушването на апелативния прокурор, Хамид Хамид от ДПС призова" Стига сме правили кампания на "Продължаваме промяната - Демократична България". Прекратете заседанието, защото няма кворум".

В крайна сметка Хамид напусна заседанието с думите, „Това е абсолютно незаконно!"

Маноил Манев от ГЕРБ-СДС заяви, че се е върнал, за да "призове за разум".

"Наложи се да се върна, за да ви питам вие какво правите тук? Няма как да сме тук, за да си правите предизборната кампания. Нищо не постигате с това да се събирате – викаме хора, тричаме ги, а в крайна сметка всеки, който е дошъл тук – ни казват, че вие не можете да съберете тези данни," каза Манев и призова "разпускайте този цирк и си правете предизборната комисията".

Заради надвикването на депутатите градският прокурор на СофияИлияна Кирилова помоли депутатите "да не ги подлагат на това изтезание да споря помежду си и ако ще ги изслушват, да го направят".

Пред депутатите тя отрече да е оказвала натиск върху прокурори по което и да било дело и ги призова да направят анкета за това.

Пред комисията трябваше да говори и главният съдебен инспектор в Инспектората към ВСС Теодора Точкова за извършените проверки за евентуалното наличие на нерегламентирани обвързаности на лица от съдебната власт, но тя напусна заседанието с думите, че "не може да говори, ако няма кворум".

Прокуратурата тръгна в контраатака срещу Ивайла Бакалова и АКФ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024