Прокуратурата тръгна в контраатака срещу Ивайла Бакалова и АКФ Снимка: © Screenshot

Градският прокурор на София Илияна Кирилова даде сигнал, че обвинението се занимава с търсене на "пробойни" в сигналите на Ивайла Бакалова срещу Мартин Божанов - Нотариуса, вместо с данните за корупционните му практики.

Цели три години след разкритията на Антикорупционния фонд срещу Нотариуса - Софийската градска прокуратура не беше намерила основание да се самосезира.

Единственото разследване, по което уж се събираше информация срещу Божанов, беше за заплахите срещу магистрати от 2023 г.

Сега обаче изглежда СГП обръща посоката на интереса си от уличените в рекет към техните разобличители.

Пред журналисти в Народното събрание Кирилова обяви, че са разпитани свидетели, в чийто дом е организирана срещата на Бакалова с адвоката от кръга на Божанов - Емил Писков.

Въпросните свидетели твърдяли, че Бакалова сама е потърсила контакт с Писков и Божанов. Всъщност, срещата през 2021 г. е направена с цел да се проведе заснемане със скрита камера за разследването на "Антикорупционния фонд" срещу Нотариуса.

Ивайла Бакалова многократно е разказвала публично - включително пред парламентарната комисия - за предварителните опити за изнудване спрямо нея и съпруга ѝ Веселин Денков, който по това време лежи в ареста от 9 месеца.

Илияна Кирилова не отговори на въпросите на журналисти дали свидетелите, за които "24 часа" твърди, че са Ветко и Маринела Арабаджиеви. Двамата също са смятани за обект на изнудване от Мартин Божанов, докато са подсъдими за крупни данъчни престъпления. И Арабаджиеви престояха месеци в ареста по процес в Спецсъда, а делото срещу тях се влачи вече 4 години на първа инстанция.

По думите на Кирилова те били притеснени от записите, защото са правени от техния дом.

Показанията им били в хода на разпити жалба от Емил Писков и Мартин Божанов до районната прокуратура срещу Бакалова за незаконни записи, които тя е изготвила, каза още Кирилова.

„Бакалова ги е уверила, че това няма да бъде излъчено и действително не е излъчено, но имаме запис, на който се виждат лицата, чийто дом е посетила Ивайла Бакалова", каза още Кирилова.

Тя обясни, че предстои Ивайла Бакалова отново да бъде разпитана, ще се проверява и дали видеото на Антикорупционния фонд (АКФ), на което не се виждат лицата на въпросните свидетели, не е било манипулирано. Според нея тези свидетелски показания „променят доста ситуацията“.

Единият от свидетелите е потвърдил, че Бакалова е потърсила среща с Писков, а впоследствие и с Божанов.

Той твърдял, че Писков "не е искал да се среща с Бакалова", а когато все пак се явил, посочил висок хонорар за услугите си, за да я откаже. Същата версия разпространяваше и самият адвокат в разследването на АКФ от 2021 г.

Бакалова е разговаряла от "чужд телефон" с Мартин Божанов, а според Кирилова - тя търсила "правна помощ" от Мартин Божанов.

Обаждането също беше записано от Антикорупционния фонд именно за да разобличи услугите, които Нотариуса е предлагал за освобождаването на Веселин Денков от ареста.

В него той ѝ обяснява, че "знае всичко по това производство", "знае показанията на свидетели", и че "има хора, които лежаха по 2,5 години в ареста и твърдяха, че са невинни".

Божанов се явява и лице в лице пред разследващите журналисти от АКФ, като им казва, че е "неосъждан и без висящи производства".

Ивайла Бакалова беше в основата на разследването на Антикорупционния фонд (АКФ) , което през юни 2021 г. освети дейността на Божанов, а повод за него стана задържането на приятеля ѝ Веселин Денков.

Пред комисията "Нотариуса" Ивайла Бакалова разкри, че е била обект на изнудване не само от Мартин Божанов - Нотариуса, но и от друг "посредник" по време на прокурорските разследвания срещу мъжа ѝ Веселин Денков.

ГЕРБ и ДПС бойкотираха изслушването на магистрати в комисията за "Нотариуса"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024