ГЕРБ и ДПС се отказаха да разследват заплахите срещу Йоловски Снимка: © Булевард България

Опитът на "Възраждане" да създаде анкетна комисия за разследване на сигналите за заплахи срещу министър Александър Йоловски се провали след масовия отказ на ГЕРБ и ДПС да я подкрепят.

Само 1 човек от ГЕРБ гласува "За", докато двама от ДПС бяха против парламентарна анкета за предполагаемия натиск спрямо министъра на електронното управление от страна на Кирил Петков и Божидар Божанов (за който двамата депутати отричат да са упражнявали).

"За" гласуваха 21 души от ПП-ДБ, 31 от "Възраждане", 7 от ИТН, 1 от БСП и независимият депутат Радостин Василев, което събра само 62 гласа подкрепа при 174 регистрирани в зала.

"Против" бяха само 2 от ДПС и 1 от ПП-ДБ, а 16 от БСП и 8 от ГЕРБ натиснаха бутона "Въздържал се".

Цончо Ганев от "Възраждане" напомни, че именно Делян Пеевски се е "заканвал" на ПП-ДБ да организира анкетна комисия срещу Кирил Петков и Божидар Божанов.

Това е станало в отговор на тяхното настояване парламентът да разследва случаите на полицейско насилие на протеста срещу БФС и отговорността за тях на вътрешния министър Калин Стоянов, който в последните седмици се ползва с личната протекция на депутата от ДПС.

Междувременно обаче комисия за побоищата на 16 ноември все пак беше създадена. Докато в сряда ДПС и ГЕРБ решиха да не се възползват от "вдигнатата топка" от партията на Костадинов.

Информацията за оплакванията на Александър Йоловски от заплахи дойде не от самия министър, а от депутатски преразказ на неговите твърдения по време на закрит Председателски съвет в последния ден на предизборната кампания.

Йоловски не е и подател на сигнала до прокуратурата, по който беше образувано следствие - това направи Тошко Йорданов от ИТН.

Министърът и семейството му обаче бяха поставени под държавна охрана, след като случаят стана публично достояние.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024