ГЕРБ и ДПС сложиха ръка на здравната каса (Обновена) Снимка: © Булевард България

Парламентът гласува оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов, въпреки, че той я оттегли малко преди да бъде гласувана в пленарната зала.

Оставката му беше депозирана на 1 декември 2023 като част от договорка между ГЕРБ+ДПС и ПП-ДБ.

Тогава ГЕРБ и ДПС си избраха подуправител на НЗОК - Момчил Мавров като контрапункт на номинрания от ПП-ДБ Михайлов.

Мавров обаче беше обявен за неприемлив от ПП-ДБ заради наличието на доклад от ДАНС срещу него.

Изходът от ситуацията през декември беше и Михайлов, и Мавров едновременно да внесат оставките си, така че Народното събрание да избере нови техни наследници. Оттогава - почти пет месеца парламентът не правеше каквито и да е постъпки за начало на изборна процедура в НЗОК.

Изненадващо - подуправителят от ГЕРБ/ДПС Момчил Мавров е решил да оттегли своята оставка на 16 април, а на следващия ден Росен Желязков внесе извънредна точка в дневния ред на парламента, с която да форсира отстраняването на управителя Станимир Михайлов.

При ясния сигнал, че Борисов и Пеевски ще преобърнат изцяло управлението на НЗОК, Михайлов също е оттеглил оставката си. Той се яви в пленарната зала на НС, но не му беше разрешено да вземе думата, за да обясни мотивите си.

  • Вместо това ГЕРБ, ДПС и БСП гласуваха за отстраняването му със 116 гласа "За" срещу 56 "против".
  • "Възраждане" подкрепиха включването на точката за свалянето на управителя на НЗОК в дневния ред.
  • При финалния вот за оставката "Възраждане", ИТН и независимите отказаха да гласуват.

Пред журналисти в Народното събрание Михайлов заяви, че оттеглената му оставка е негов личен акт, след като бившият здравен министър на ГЕРБ Костадин Ангелов опита да внуши, че се е стигнало до политически натиск.

"Оттеглянето е главно заради това, че условията, в които я подадох преди време, не бяха спазени. Подписът категорично е мой. Най-странното за мен е, че ме допуснаха до зала, но не ми дадоха възможност да говоря", каза Михайлов.

На журналистически въпрос "дали се чувства жертва на политическа сглобка в миналото и на разрива ѝ сега, той отговори, че "е дошъл като експерт и си тръгва като такъв".

"Това, което се случи днес, е гласуване на акт, който е оттеглен. Това е план, който е бил реализиран още от вчера - издигнатият за подуправител и кандидатура на ГЕРБ- СДС, подкрепена от ДПС, е депозирал вчера оттегляне на оставка. Впоследствие точката, без да бъде обсъдена сутринта на председателски съвет, се включва изненадващо от председателя на НС в дневния ред", заяви депутатът от ПП-ДБ Васил Пандов.

"Кое налага такова разчистване в ръководството на НЗОК, при едно Народно събрание, което не може да избера нито управител, нито подуправител през следващите месеци?", добавя Пандов.

Той припомни, че съгласно измененията в Закона за здравното осигуряване, управителят и подуправителят имат взаимен баланс на правомощията.

"Този взаимен контрол в момента не удовлетворява ГЕРБ и ДПС. Те гласуваха една оставка, която вече я няма", категоричен е депутатът от ПП-ДБ, определяйки случилото се като "диктатура на сегашното мнозинство".

Пред журналисти Пандов заяви, че партията му ще се сезира Конституция съд - "възможно ли е НС да освободи някой, който не иска да бъде освободен без никакви други мотиви".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024