ГЕРБ иска 7-те точки от КСНС за модернизация на армията да влязат в Бюджет 2022 Снимка: © Facebook

ГЕРБ ще поиска от Народното събрание да вкара в Бюджет 2022 седемте точки за модернизация на армията, приети на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев. Той се проведе на 15 февруари заради подсилването на източния фланг на НАТО в контекста на кризата около Украйна.

"Партиите са се обединили върху 7 точки. Тези 7 точки казват, че светът е в предвоенна обстановка. Всички части на НАТО са в бойна готовност, в нашето въздушно пространство летят натовски самолети, в нашето Черно море плуват военни кораби с жива сила. Формират се батальони и всичко това е в нашия регион. Приветстваме дипломатическите усилия за избягване на война. Но който не храни своя армия, един ден ще храни чужда", каза лидерът на партията Бойко Борисов на брифинг в партийната централа.

"Тези 7 точки са пожелателни. Ние предлагаме, а и управляващата коалиция може да разчита на 59 депутати от нас, да подкрепим в бюджета на второ четене тези точки с реални средства, за да може незабавно България да повиши своята боеготовност. Надяваме се и фрегати, и подводници, парите за втората част от ескадрилата, бронираните машини да ги видим в бюджета. Ще получат нашата подкрепа. Не само критикуваме, но и даваме решение. Нашето верою е колкото изкарва държавата, толкова да похарчи. Предлагаме по най-болезнените теми нашата подкрепа", каза още той.

"В противен случай ще излезе, че КСНС е бил просто да се отбие номера. Логичен би бил въпросът откъде да се отрежат пари. Финансовите министри, като правят бюджет, правят и разчети", добави Борисов.

След КСНС при президента Румен Радев беше констатирано, че темповете на модернизация на българската армия са се забавили. Съветът се обедини около няколко предложения:

Да се извършат нормативни промени, които да позволят ускоряване на модернизацията на въоръжените сили; изпълнителната власт да разработи инвестиционна план-програма до 2032 г., съобразена с целите и плановете за развитие на въоръжените сили; Министерският съвет да анализира възможностите разходите за отбрана да се повишат до 2 процента от БВП още до 2023 г.; правителството да осигури средства за поддръжка на съществуващото въоръжение и техника; Министерският съвет да оцени възможностите за създаване на целеви инвестиционен фонд за модернизация на въоръжените сили; правителството да предприеме стъпки за включването на България като пълноправен член на фонда за иновации на НАТО.

"По време на нашето управление над 5 милиарда лева са инвестирани в армията", каза Борисов. "В първия ми мандат платихме Кугърите, Спартаните... Тогава бяха оставени дупки в бюджета, бяха си поръчвали, а не си бяха плащали. За да не се получи същото, ние платихме всичко, което сме поръчвали за боеспособността на българската армия.

Лидерът на ГЕРБ коментира и доклада на Бюрото за контрол на СРС, който вчера констатира, че през 2020 г. не е имало незаконни подслушвания по време на антиправителствените протести. "Тази лъжа за СРС, която опровергахме, създаваше масова психоза, а вчера парламентарната комисия, доминирана от 4-те управляващи партии, констатира, че няма неправомерно подслушване".

Борисов за пореден път критикува управляващите за реакцията им срещу Covid-пандемията, инфлацията и цените на тока.

Той коментира и идеята за увеличаване на средствата за БАН с 20 млн. лв., които да се отрежат от бюджета на прокуратурата за 2022 г. "Трябва да се осигури необходимото финансиране за всички – това е майсторлъкът и ангажиментът на финансовия министър".


Гешев нарече "празник за мафията" идеята за намаляване на бюджета на прокуратуратаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред два вота на недоверие

Два вота на недоверие ще бъдат гласувани във френското правителство

17:10 - 20.03.2023

VW в капана GAZ: Германският гигант се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023

НАП отчете 9% ръст в приходите от ДДС спрямо 2022 г. - по-нисък от инфлацията

Директорът на агенцията обвинява ПП в "политически спекулации"

13:08 - 20.03.2023

Брус Уилис на 68. Съпругата му споделя за скръбта си от диагнозата на актьора

Той страда от бързоразвиваща се форма на деменция

13:05 - 20.03.2023