Снимка: © Facebook

ГЕРБ ще поиска от Народното събрание да вкара в Бюджет 2022 седемте точки за модернизация на армията, приети на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев. Той се проведе на 15 февруари заради подсилването на източния фланг на НАТО в контекста на кризата около Украйна.

"Партиите са се обединили върху 7 точки. Тези 7 точки казват, че светът е в предвоенна обстановка. Всички части на НАТО са в бойна готовност, в нашето въздушно пространство летят натовски самолети, в нашето Черно море плуват военни кораби с жива сила. Формират се батальони и всичко това е в нашия регион. Приветстваме дипломатическите усилия за избягване на война. Но който не храни своя армия, един ден ще храни чужда", каза лидерът на партията Бойко Борисов на брифинг в партийната централа.

"Тези 7 точки са пожелателни. Ние предлагаме, а и управляващата коалиция може да разчита на 59 депутати от нас, да подкрепим в бюджета на второ четене тези точки с реални средства, за да може незабавно България да повиши своята боеготовност. Надяваме се и фрегати, и подводници, парите за втората част от ескадрилата, бронираните машини да ги видим в бюджета. Ще получат нашата подкрепа. Не само критикуваме, но и даваме решение. Нашето верою е колкото изкарва държавата, толкова да похарчи. Предлагаме по най-болезнените теми нашата подкрепа", каза още той.

"В противен случай ще излезе, че КСНС е бил просто да се отбие номера. Логичен би бил въпросът откъде да се отрежат пари. Финансовите министри, като правят бюджет, правят и разчети", добави Борисов.

След КСНС при президента Румен Радев беше констатирано, че темповете на модернизация на българската армия са се забавили. Съветът се обедини около няколко предложения:

Да се извършат нормативни промени, които да позволят ускоряване на модернизацията на въоръжените сили; изпълнителната власт да разработи инвестиционна план-програма до 2032 г., съобразена с целите и плановете за развитие на въоръжените сили; Министерският съвет да анализира възможностите разходите за отбрана да се повишат до 2 процента от БВП още до 2023 г.; правителството да осигури средства за поддръжка на съществуващото въоръжение и техника; Министерският съвет да оцени възможностите за създаване на целеви инвестиционен фонд за модернизация на въоръжените сили; правителството да предприеме стъпки за включването на България като пълноправен член на фонда за иновации на НАТО.

"По време на нашето управление над 5 милиарда лева са инвестирани в армията", каза Борисов. "В първия ми мандат платихме Кугърите, Спартаните... Тогава бяха оставени дупки в бюджета, бяха си поръчвали, а не си бяха плащали. За да не се получи същото, ние платихме всичко, което сме поръчвали за боеспособността на българската армия.

Лидерът на ГЕРБ коментира и доклада на Бюрото за контрол на СРС, който вчера констатира, че през 2020 г. не е имало незаконни подслушвания по време на антиправителствените протести. "Тази лъжа за СРС, която опровергахме, създаваше масова психоза, а вчера парламентарната комисия, доминирана от 4-те управляващи партии, констатира, че няма неправомерно подслушване".

Борисов за пореден път критикува управляващите за реакцията им срещу Covid-пандемията, инфлацията и цените на тока.

Той коментира и идеята за увеличаване на средствата за БАН с 20 млн. лв., които да се отрежат от бюджета на прокуратурата за 2022 г. "Трябва да се осигури необходимото финансиране за всички – това е майсторлъкът и ангажиментът на финансовия министър".


Гешев нарече "празник за мафията" идеята за намаляване на бюджета на прокуратуратаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин: Разширяването на НАТО ще изисква реакция от Москва

Руският президент каза, че вижда заплаха в разширяването на Алианса

И McDonald's напуска Русия, продава бизнеса си след повече от 30 г. в страната

Първият ресторант носеше символична тежест за въвеждането на западния модел в Русия 

Съдът: Хора на високи държавни позиции са взели участие в схемата за пране на пари от "Хемус"

Желанието на единствения обвиняем за парична гаранция бе отхвърлено

Кирил Петков обяви по-високи компенсации за ток за бизнеса

Срещата с работодателите идва в навечерието на национален протест

Румен Радев: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още около година

Президентът изрази опасенията си, че договорените със САЩ самолети са малко на брой

От фабрика на Renault - сега за "Москвич" - завръщане в миналото за Русия след инвазията

Френският автомобилен гигант се е съгласил на национализация - с опция да се завърне евентуално до 6 години

"За едни 12 точки": За кого гласува българското жури на "Евровизия"

Тази година журито не подкрепи песента победител на Украйна, което предизвика вълна от реакции в социалните мрежи

"Продай на Remix" - услугата, която дава втори живот на дрехите ви

"Най-зелените компании в България“ отличи Remix за изключителни постижения в областта на устойчивата мода