ГЕРБ обвини ПП-ДБ, че готвят "сглобка" с "Възраждане" и БСП в София Снимка: © Screenshot

Общински съветници от ГЕРБ и зам.-председателят на партията Томислав Дончев обвиниха "Продължаваме промяната-Демократична България", че подготвят да управляват столицата с подкрепата на "Възраждане" и БСП за България. На пресконференция те отправиха няколко въпроси към лидерите на ПП-ДБ във връзка с местното управление на София.

"Оторизиран ли е Борис Бонев да води разговори за подкрепа с "Възраждане"? Водени ли са неофициално разговори с БСП?", попита общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев.

Той твърди, че разполага с информация, според която лидерът на общинската листа на ПП-ДБ Борис Бонев е започнал разговори за подкрепа с тези две партии. По-рано днес обаче от БСП официално обявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на Бонев за председател на Столичния общински съвет.

Новият кмет на София Васил Терзиев каза след срещата си с премиера Николай Денков, че Общинският съвет разполага с три месеца, за да избере свой председател. А ако това не се случи трябва да се проведат нови избори за Общински съвет. Терзиев заяви, че ще инициира срещи с всички политически партии, за да "намерим начин да намалим напрежението" и да има работещ Общински съвет.

По думите на Томислав Дончев обаче ГЕРБ не са били търсени за подкрепа.

"Бонев каза, че сглобка с ГЕРБ няма да има. Ами какво да сторим? Да им кажем: "Много искаме да ви подкрепим ама не знаем как"? След такива остри политически изказвания просто чакаме да видим какво е новото мнозинство [в Общинския съвет]", допълни той.

На пресконференцията ГЕРБ засегна и въпроси, свързани с правителството. Дончевя съобщи, че партията няма да подкрепи проектобюджета на Асен Василев, а причините за това били не политически, а "чисто финансови". Той обаче бил спокоен по темата, тъй като вярвал, че ПП-ДБ ще намерят други партньори, които да подкрепят бюджета им.

Въпреки напрежението между двете формации в управлението, зам.-председателят на ГЕРБ беше категоричен, че групата няма да подкрепи вота на недоверие към кабинета "Денков".

"Колкото и да е трудно, колкото и да е гнусно - всички останали опции са по-лоши от тази", каза Дончев.

Денков посъветва Терзиев да не гори мостовете към ГЕРБ в СОС: В един момент може да се окажат единствена опция

Борис Бонев е готов да работи заедно с БСП в СОС, но "не в коалиция"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024