ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция Снимка: © Screenshot

ГЕРБ със сигурност ще предложи проектокабинет, след като получи първия мандат от президента, като той може да бъде и правителство на малцинството. Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Томислав Дончев.

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник, а съставът на кабинета ще бъде ясен до 10 дни.

"Разговорите не са спирали. Всички опити да бъдат проведени преговори за съставяне на кабинет, се оказаха невъзможни, защото политическите сили, с които имаме идеологически сходства в програмите и целите, нямат очевидна склонност да водят подобни разговори", коментира Дончев.

Той подчерта, че партията ще използва оставащата седмица, за да направи отново опити за преговори с формациите. Не изключи и възможността за кабинет на малцинството, който Дончев определи като "рисков".

По-рано в петък президентът Румен Радев обяви, че ще връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС в понеделник, на 5 декември. Дали той ще бъде върнат реализиран все още не е ясно.

В интервю пред bTV Никола Минчев от "Продължаваме промяната" каза, че е възможно управление на т.нар. "хартиена коалиция" в лицето на ГЕРБ, ДПС и БСП, които се обединиха за промените в Изборния кодекс и връщането на хартиените бюлетини.

Подобна възможност вижда и съпредседателят на ПП Кирил Петков.

"Днес цяла сутрин виждаме доста добра координация между ГЕРБ, ДПС и БСП. Хартиена коалиция е съвсем възможна. Всичко може да се очаква", каза той пред репортери.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024