ГЕРБ предварително отряза ДБ за правителство с третия мандат Снимка: © Булевард България

ГЕРБ "при никакви условия" няма да подкрепи кабинет, съставен с втория или с третия мандат. Това се казва в позиция на партията, разпространена до медиите.

Решението идва малко след като "Да, България" и ДСБ дадоха знак, че коалицията ПП-ДБ трябва да се опита да реализира третия мандат, като установи антикорупционно мнозинство и "технически кабинет" в 50-ото Народно събрание.

В декларация на "Да, България" говори за формиране на "широко програмно правителство", което да се обедини около антикорупционни реформи, сред които попълване на ключови регулатори, реформа на службите и Изборния кодекс, както и "елиминиране на модела "Пеевски". Съгласно Конституцията президентът определя на коя от парламентарните групи да връчи последния мандат за съставяне на правителство, ако първите два не постигнат резултат.

От ГЕРБ обаче смятат, че разговорите за подкрепа на кабинет с втория или третия мандат целят единствено "решаване на партийни и коалиционни проблеми без принципна основа".

"Избирателите са наясно, че ако не си приел разговори с първия, спечелил изборите, а предложиш такива с втория, третия, четвъртия и т.н - това не е разум, а политически инат", се казва в позицията им.

Анонсът идва и няколко дни след като проектокабинетът с кандидат-премиер Росен Желязков се провали в пленарната зала, а парламентарната група на ДПС се разцепи заради разногласията между Делян Пеевски и Ахмед Доган.

Вторият мандат все още не е връчен на ДПС, но и двете крила около Пеевски и около Доган дават сигнали за повторен опит за съставяне на правителство.

ГЕРБ обаче изглежда изключва евентуална подкрепа, въпреки че представители от двете партии бяха единствените, които гласуваха "за" провалилия се проектокабинет с първия мандат

Лидерът на партията Бойко Борисов продължава твърдо да отказва ГЕРБ да даде подкрепа за кабинет с друг мандат освен неговия и дори вече заговори за провеждането на седми поредни избори за три години.

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов ДСБ иска третия мандат за "технически кабинет и съхраняване на парламентарната република"

“Да, България“ ще търси антикорупционно мнозинство в 50 НС преди третия мандат

Депутатите на ДПС решават кой ще вземе втория мандат


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024