ГЕРБ призна проблемите с новите тарифи и глоби в градския транспорт на София Снимка: © Getty Images

Задължителното валидиране на билетите и картите в градския транспорт на София вероятно ще отпадне още преди да е влязло в пълна сила.

СОС ще преразгледа и решението, с което отмени издаването на едномесечни абонаментни карти за една линия - най-оспорваната промяна в тарифите, които общината въведе от 1 януари 2023.

Председателят на СОС от ГЕРБ Георги Георгиев обяви, че е вдигнал "жълт картон" на ръководството на Центъра за градска мобилност, защото не са обяснили по-добре какви са промените в цените и услугите.

Първоначално задължителното чекиране при всяко пътуване беше обяснявано като формална застраховка на пътника след отпадането на хартиените билетчета. Вторият мотив за въвеждането на това задължение беше и намерението на общинското предприятие да събира повече данни за транспортните навици на столичани.

Мярката трябваше да влезе в сила от началото на новата година, но налагането на глобата от 3 лв. беше отложено с цел хората да "свикнат" с промяната.

Сега Георгиев иска тази санкция да отпадне изцяло, защото създава неудобство на пътуващите.

Промяна може да има и заради недоволството срещу спрените месечни абонаментни карти за една линия от автобуси, тролеи или трамваи и за един месец за метрото.

Таксата за първата услуга стоеше на 23 лева и беше значително по-изгодна от други варианти за ползване на градския транспорт.

Призив в тази посока дойде и от омбудсмана Диана Ковачева, която посочва, че новите тарифи са лишили хората от избор, вместо да улеснят използването на обществените средства за превоз.

Ковачева се възмущава и от това, че общината възнамерява да събира глоби от редовни пътници само защото не са маркирали картите си на валидаторите.

Връщане на картите за една линия в София, иска омбудсманът


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023