След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

5 години след раздора между ГЕРБ и бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов, той се е върнал обратно в партията.

Той поема поста на общински ръководител на ГЕРБ-Благоевград, както и нова функция - "регионален отговорник" на Изпълнителната комисия в областта. Структурата на ГЕРБ в региона все още се ръководи от евродепутата Андрей Новаков.

Камбитов управляваше община Благоевград от 2011 до 2019 г., като преди това две години беше депутат в първия мандат на ГЕРБ.

След напускането на Цветан Цветанов, който създаде собствена партия, обаче започнаха и проблемите на Камбитов с централното ръководство - т.е. с Бойко Борисов.

Интересното е, че през 2019 г. срещу Атанас Камбитов беше задействано разследване на КПКОНПИ по сигнал на Специализираната прокуратура.

Сигналът срещу него беше за това, че докато е бил кмет, той е придобивал имоти - частна общинска собственост чрез търговско дружество, в което е съдружник с дъщеря си. Тоест - едновременно е участвал в продажбата и е бил заинтересована страна от придобиването.

През ноември 2020 г. той е глобен с близо 100 000 лв. заради установен конфликт на интереси.

През 2022 г. Върховният административен съд е потвърдил окончателно решението на КПКОНПИ срещу Камбитов.

През 2019 г. председателят на ГЕРБ призна, че не е искал да издига кмета за трети мандат, защото знаел, че "ще изгуби". Местната организация обаче застанала зад Камбитов и заплашвала с "разцепване" при друг кандидат.

В крайна сметка Атанас Камбитов действително загуби балотажа срещу Румен Томов (независим, подкрепен от БСП), но събра двойно повече гласове от партийната листа на ГЕРБ за общинския съвет.

През 2021 г. ГЕРБ отказа да издигне свой кандидат за кмет на областния център, след като Томов беше отстранен от служба и се наложи провеждането на частични избори.

През октомври 2023 г. партията на Борисов отново реши да не издига свой кандидат, а да подкрепи Илко Стоянов - и отново загуби на балотаж при победата на Методи Байкушев (ПП-ДБ). Тогава Атанас Камбитов се яви с незвисима платформа и събра над 4000 гласа.

В момента ГЕРБ е трета политическа сила в Общинския съвет на Благоевград след ВМРО и ДПС. В него има общо 16 партийни групи, най-голямата от които има само шестима съветници.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024