Герджиков за Иван Гешев: Всяка смяна, която е просто за да махнем някого, е лоша Снимка: © Булевард България

Кандидатът за президент Анастас Герджиков коментира думите на Кирил Петков за смяна на главния прокурор и отстраняване на Сотир Цацаров от КПКОНПИ с изказването: „Всяка смяна, която е просто за да махнем някого, е лоша“.

„Аз съм „за“ всяко действие, което помага за възстановяване или установяване върховенството на правото. Ако има 2/3 мнозинство в Народното събрание, съм готов да внеса промяна в Конституцията за Гешев - ако можем да го направим през законодателството, ще го направим. Какъвто и да е Гешев, в деня, в който го сменим, ще имаме ли върховенство на правото? Няма да имаме. Съдебна реформа? Няма да имаме. Гешев не е свързан със съдебната реформа, тя даже е извън тримата големи. Искам смяна, която не само е персонална“, каза Герджиков в студиото на Нова ТВ.

Той твърди, че „32 г. нямаме върховенство на закона“ и определи работата на прокуратурата и КПКОНПИ през последните години като „прилична“ заради „разследване на олигарси и конфискуване на средства“.

„Ако сменим и Цацаров, и Гешев, че и правилата, но оставим същите неща в съда, това няма ли да е проблем? Трябва цялостна смяна на правилата, включително за подбора на съдии на всички нива“, твърди Герджиков.

На 21 ноември подкрепеният от ГЕРБ-СДС кандидат ще се яви на балотаж срещу Румен Радев. На първи тур той спечели 22,83% от гласовете срещу 49,42% за настоящия държавен глава.

Според Герджиков избирателите, които не са гласували за него, но не са гласували и за Радев, „явно не искат сегашния президент“.

Той коментира и оставката на Корнелия Нинова като лидер на БСП, както и думите ѝ, че Бойко Борисов е подхранвал задкулисието в БСП, което после се преместило в служебния кабинет на Радев. Тя не обяви официално, че ще подкрепи настоящия президент на втори тур.

„За първи път някой от "ляво" излезе и каза „Царят е гол“, защото около служебното правителство се въртят олигарси, разпределят се обществени поръчки. Така ли ще го заметем под килима? Нинова, без да използва тези думи, каза - такъв модел имаше по времето на Борисов, Радев се опита да го възпроизведе, но е слаб имитатор“, каза Герджиков.

"Аз не познавам олигарси, нямам нищо общо със задкулисието при никого. Месеци наред говорихме за задкулисие при Борисов, сега чуваме за такова при Радев, не е редно да го замитаме под килима. Правовата държава няма задкулисие. Трябва да проверим думите на Нинова. Тя смята, че Радев е опитал да унищожи партийната система през последните години, така смятам и аз. Радев има заслуга да обезсили съществуващите партии, да създаде нова партия срещу тези, които са срещу него“, продължи атаката си към Радев ректорът на Софийския университет.

Той критикува и Радев, че не показвал проекта си за нова Конституция преди изборите и така карал избирателите да гласуват „на тъмно“.

Герджиков коментира и социологическо изследване, според което 26% от избирателите на ДПС щели да гласуват за Радев на втори тур, а за самия него – 20 на сто. Той не назова името на агенцията, провела проучването.


От дъното на списъка до парламента: Преференциалният вот размести листите на ГЕРБ

Кой получи по-малко гласове от Луна на президентските избори



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

"Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024