Германия: Алексей Навални е отровен с вещество от групата "Новичок" Снимка: © https://www.facebook.com/navalny

Правителството на Германия обяви резултат от изследванията на Алексей Навални, според който има открити "несъмнени данни" за отравяне с нервно бойно вещество от групата "Новичок".

Анализът е проведен по молба на университетската болница "Шарите" в специална лаборатория на Бундесвера.

"Федералното правителство осъжда тази атака по най-строг начин. Призоваваме руското правителство спешно да даде обяснения за случилото се", се казва в позицията на кабинета на Ангела Меркел.

"Ясно е, че Алексей Навални е жертва на престъпление. Целта е била той да бъде накаран да замълчи. И от името на цялото правителство осъждам това най-остро. Искам да използвам тази възможност, за да изразя съчувствието си към Алексей Навални и на семейството му. Възникват много тежки въпроси, на които може да отговори само руското правителство и то трябва да даде отговори. Престъплението срещу Алексей Навални е насочено срещу всички основни принципи и права, за които ние се застъпваме", каза германският премиер на брифинг в късния следобед.

Полоний, талий, диоксин: Отровите срещу опонентите на Кремъл

Правителството на Германия ще се обърне за съдействие към Организацията за химическите оръжия и ще информира парламентарните групи в Бундестага.

Външното министерство на Германия ще запознае и партньорите си в ЕС и НАТО с резултатите. Берлин ще предложи обща реакция на партньорите.

Според последната информация от "Шарите" на 2 септември - симптомите на отравянето при Алексей Навални продължават да се поправят, но състоянието му все ще е сериозно. Той все още е в интензивното отделение и диша с помощта на респираторен апарат. Лекарите приемат, че лечението на болестта ще продължи дълго. Не са изключени и дългосрочни последствия от тежкото отравяне.

Единственият коментар от Кремъл до този момент беше направен от говорителя на Путин Дмитрий Песков, който казва пред ТАСС, че "не е постъпвала информация" за отравяне на Навални с новичок.

Новичок е наименованието на група от нервно-паралитични вещества, разработвани във военни лаборатории на СССР. Този препарат беше идентифициран като причинител на отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британския град Солсбъри през март 2018 г. След атаката се оказа, че още двама британски граждани са пострадали от съприкосновение със силно токсичното вещество. Жена, която беше открила флакон с новичок, изпадна в тежко състояние и лекарите не успяха да се преборят за живота й.

Има ли "българска следа" в разследването на случая Навални?

Правителството на Великобритания наложи дипломатически санкции срещу Русия, към които се присъединиха САЩ и почти всички държави от ЕС.

Алексей Навални се намира в кома от 20 август, когато изпадна в безсъзнание при полет от Томск към Москва. Самолетът с Навални се приземи извънредно в Омск, където руският опозиционер беше приет по спешност в болница. Два дни по-късно - след усилени преговори между Берлин и Москва - близките му получиха разрешение да го прехвърлят за лечение в германската университетска болница "Шарите".

Русия отказва да третира случая с Навални като престъпление, но продължава да води проверка и да изисква документи от германска страна.

Защо в Омск лекуваха Навални с атропин, ако "не е бил отровен"?

В края на миналата седмица германската медия Spiegel обяви, че експертите, които проверяват случая с Алексей Навални, намират сходство между него и отравянето на българския оръжеен производител Емилиян Гебрев през 2015 г.

Според публикацията - германските медици са влезли в контакт с българските си колеги, тъй като явно смятат за възможно да е използвано подобно или еднакво вещество за атаката срещу Навални.

Емилиян Гебрев сигнализира прокуратурата отново през 2018 г., малко след случая "Скрипал", когато британските служби установиха, че бившият руски агент е бил отровен с бойното отровно вещество "новичок" от групата на органофосфатите.

Проверката в България установи, че агенти на руското военно разузнаване са пристигнали в София малко преди нападението на Гебрев.

Прокуратурата повдигна обвинения срещу трима служители на ГРУ в началото на 2020 г. - идентифицирани като Сергей Викторович Павлов, Сергей Вячеславович Федотов и Георги Горшков. Един от тях е замесен и в организацията на атентата срещу Сергей Скрипал.

Според последни данни от Гебрев - разследването по неговото отравяне е било спряно от прокуратурата.

От МВнР реагираха на новината от Германия за отравянето на Навални с позиция, която "категорично осъжда този престъпен акт".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024