Германия: Има сериозни подозрения, че Навални е бил отровен, нуждае се от защита Снимка: © Getty Images

„Много е вероятно“ руският опозиционен лидер Алексей Навални да е бил отровен – това е официалната позиция на правителството на Германия, което съобщи, че 44-годишният мъж ще се нуждае от „специална протекция“.

В момента Навални се лекува в берлинската болница „Шарите“, след като миналия четвъртък бе хоспитализиран в лечебно заведение в Омск. Там руските лекари казаха, че не са открили отрова в организма му.

Къде отседнал и каква храна е поръчвал: Руска медия открито разказа как Навални е следен

„Говорим за пациент, който е много вероятно да е бил отровен“, каза говорителят на канцлера Ангела Меркел – Щефен Зайберт, на извънреден брифинг в понеделник. "Подозренията са, че някой е отровил г-н Навални – някой сериозно го е отровил – за жалост, има други такива примери в съвременната история на Русия. Така че светът приема тези подозрения достатъчно сериозно. Тъй като има определена вероятност за осъществена атака чрез отровна субстанция, му е нужна протекция", каза той, цитиран от Deutsche Welle.

Полоний, талий, диоксин: Отровите срещу опонентите на Кремъл

Преди четири дни политикът от Фонда за борба с корупцията, който е един от най-големите критици на Владимир Путин, се почувства зле в самолета от Томск до Москва. Той кацна принудително в Омск, където бе приет по спешност. Тогава говорителят му Кира Ярмиш съобщи, че се е почувствал лошо, тъй като причината най-вероятно е „отравяне“.

Зайберт подчерта, че от берлинската болница ще предоставят официални данни за състоянието на Алексей Навални. Добави, че "от правителството няма да чуете информация за състоянието на пациента".

"Първо трябва да изчакаме финалното заключение на лекарите от "Шарите". Лекуващите го лекари и семейството на пациента са тези, които могат да дават сведение за здравословното му състояние и за това, което го е причинило. Нашият призив е, тъй като има сериозно подозрение за отравяне, да се спазва пълна прозрачност, докато не се изяснят всички детайли до последния. Но сега искаме да изчакаме да видим какво ще установят лекуващите го лекари", сподели говорителят на Меркел.

По-рано днес филмовият продуцент Яка Бизил, който организира транспортирането на руския опозиционен лидер със самолет до Германия, коментира пред CNN, че здравето на 44-годишния мъж е „стабилно“.

Яка Бизил: Човекът, който изпрати самолета за спасяването на Навални

"Транспортирането на Навални до Германия по молба на неговото семейство беше очевидно необходимо по хуманитарни причини. Транспортът от Омск до Берлин беше организиран от частно лице, както и приемането му в "Шарите". Беше ясно, че след пристигането му тук, трябваше да бъдат взети предпазни мерки, защото става дума за пациент с голяма доза вероятност за отравяне", гласи позицията на немското правителство.

„Билд“ лансира версия, че Навални е бил транспортиран в Германия с посредничеството на финландския президент Саули Нийнистьо. Медията твърди, че той е помогнал на Ангела Меркел, като се е намесил в комуникацията между Берлин и Москва. Зайберт обаче отказа да коментира тази тема. „Не мога да ви дам повече информация за разговорите на Меркел“, сподели той.

Помощта за Навални от страна на Германия не е била на база на политическата му активност, а само с оглед на здравословното му състояние. Това каза говорителят на външното минитерство, който подчерта, че причината управляващите "да подкрепят тази частна инициатива е хуманитарна".

Как Германия успя да прибере Алексей Навални от Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Световната асоциация на издателите на новинарски медии подкрепи Mediapool срещу "Лев Инс"

Делото за клевета е отмъстително по своята същност и неоснователно по същество"

18:36 - 29.03.2023

Съдът прие 2 противоположни експертизи за дрогата в кръвта на Семерджиев

Вещите лица не могат да разберат дали и кога той е приемал метамфетамини

17:24 - 29.03.2023

Goldman Sachs: ChatGPT може да удари до 300 млн. работни места по света

Белите якички са по-застрашени от физическите работници, например в строителството и ремонтните дейности

16:30 - 29.03.2023

"Руската следа" във фалшивите заплахи се разми след намесата на Митрофанова

Демерджиев нямал предвид "руската държава", Радев "не може да се каже с категоричност" кой е източник

15:54 - 29.03.2023

Томислав Дончев: Подозрително е Радев да кори партиите, докато е в режим на практическа президентска република

"Мантрата "добрият президент - лошите партии" е опасна в дългосрочен план"

15:34 - 29.03.2023

The White Lotus 3: Пригответе се за ваканция в Тайланд

Третият сезон на сериала има нова дестинация

13:45 - 29.03.2023

Дронове и сделки за милиарди: Бурният подем на отбранителна индустрия на Турция

Повече от 20 години Анкара гради модерен отбранителен сектор, който днес ѝ носи приходи и международно влияние

13:25 - 29.03.2023