Снимка: © Getty Images

„Много е вероятно“ руският опозиционен лидер Алексей Навални да е бил отровен – това е официалната позиция на правителството на Германия, което съобщи, че 44-годишният мъж ще се нуждае от „специална протекция“.

В момента Навални се лекува в берлинската болница „Шарите“, след като миналия четвъртък бе хоспитализиран в лечебно заведение в Омск. Там руските лекари казаха, че не са открили отрова в организма му.

Къде отседнал и каква храна е поръчвал: Руска медия открито разказа как Навални е следен

„Говорим за пациент, който е много вероятно да е бил отровен“, каза говорителят на канцлера Ангела Меркел – Щефен Зайберт, на извънреден брифинг в понеделник. "Подозренията са, че някой е отровил г-н Навални – някой сериозно го е отровил – за жалост, има други такива примери в съвременната история на Русия. Така че светът приема тези подозрения достатъчно сериозно. Тъй като има определена вероятност за осъществена атака чрез отровна субстанция, му е нужна протекция", каза той, цитиран от Deutsche Welle.

Полоний, талий, диоксин: Отровите срещу опонентите на Кремъл

Преди четири дни политикът от Фонда за борба с корупцията, който е един от най-големите критици на Владимир Путин, се почувства зле в самолета от Томск до Москва. Той кацна принудително в Омск, където бе приет по спешност. Тогава говорителят му Кира Ярмиш съобщи, че се е почувствал лошо, тъй като причината най-вероятно е „отравяне“.

Зайберт подчерта, че от берлинската болница ще предоставят официални данни за състоянието на Алексей Навални. Добави, че "от правителството няма да чуете информация за състоянието на пациента".

"Първо трябва да изчакаме финалното заключение на лекарите от "Шарите". Лекуващите го лекари и семейството на пациента са тези, които могат да дават сведение за здравословното му състояние и за това, което го е причинило. Нашият призив е, тъй като има сериозно подозрение за отравяне, да се спазва пълна прозрачност, докато не се изяснят всички детайли до последния. Но сега искаме да изчакаме да видим какво ще установят лекуващите го лекари", сподели говорителят на Меркел.

По-рано днес филмовият продуцент Яка Бизил, който организира транспортирането на руския опозиционен лидер със самолет до Германия, коментира пред CNN, че здравето на 44-годишния мъж е „стабилно“.

Яка Бизил: Човекът, който изпрати самолета за спасяването на Навални

"Транспортирането на Навални до Германия по молба на неговото семейство беше очевидно необходимо по хуманитарни причини. Транспортът от Омск до Берлин беше организиран от частно лице, както и приемането му в "Шарите". Беше ясно, че след пристигането му тук, трябваше да бъдат взети предпазни мерки, защото става дума за пациент с голяма доза вероятност за отравяне", гласи позицията на немското правителство.

„Билд“ лансира версия, че Навални е бил транспортиран в Германия с посредничеството на финландския президент Саули Нийнистьо. Медията твърди, че той е помогнал на Ангела Меркел, като се е намесил в комуникацията между Берлин и Москва. Зайберт обаче отказа да коментира тази тема. „Не мога да ви дам повече информация за разговорите на Меркел“, сподели той.

Помощта за Навални от страна на Германия не е била на база на политическата му активност, а само с оглед на здравословното му състояние. Това каза говорителят на външното минитерство, който подчерта, че причината управляващите "да подкрепят тази частна инициатива е хуманитарна".

Как Германия успя да прибере Алексей Навални от Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги пускат вендинг машини за отпадъци още тази година

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект