Германска фрегата в Червено море успя да отблъсне атака на хутите

Германската военноморска фрегата "Hessen" , изпратена в Червено море да защитава търговските кораби от нападенията на хутите, успешно е отблъснала атака на бунтовниците, като е поразила две техни цели.

Фрегатата е част от военноморската мисия на Европейския съюз за защита на корабоплаването в региона. Тя беше изпратена от Германия преди три седмици и това е първото сражение, в което участва. В мисията "Аspides" ("Защитник") са включени още Франция, Гърция и Италия.

По първоначална информация екипажът на "Hessen" е успял да свали два дрона на бунтовниците, които контролират Северен Йемен и от месеци нападат кораби в района на Червено море, за които смята, че по някакъв начин са свързани с Израел.

В отговор почти всеки ден американски изтребители нанасят удари върху цели на хутите, включително върху ракети, дронове и оръжия, използвани за нападение срещу корабите.

Последната подобна атака беше в събота, когато изтребители на САЩ и Великобритания нанесоха удари по 18 цели на хутите в Йемен като част от съвместна операция, подкрепена от Австралия, Бахрейн, Канада, Дания, Нидерландия и Нова Зеландия.

Централното командване на САЩ съобщи в X (бивш Туитър), че американски самолети и съюзнически кораб са свалили пет дрона на хутите късно вечерта във вторник, но без да уточняват дали плавателният съд, участвал в ударите, е фрегатата, изпратена от Германия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024
Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024