Гешев атакува съдебната реформа в Конституционния съд Снимка: © Прокуратура на Република България

Иван Гешев изпълни обещанието си и сезира Конституционния съд за законодателните промени, които предвиждат механизъм за разследване на главния прокурор. От прессъобщение на прокуратурата става ясно, че той е внесъл в съдебната институция искане за обявяването на разпоредбите за противоконституционни.

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ) бяха приети по-миналия петък от депутатите в 49-ото Народно събрание, а седмица по-късно най-накрая бяха обнародвани в Държавен вестник с указ от президента. Те включват ефективен механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници.

Новите законови текстове дават възможност наказателен съдия от Върховния касационен съд да ръководи разследване срещу държавния обвинител номер едно, когато има основание за това. Промените включват и опцията той да бъде отстранен от длъжност при открити нарушения с 13 гласа във Висшия съдебен съвет (ВСС). Досега това беше възможно, но с мнозинство от 17 гласа.

В понеделник по време на заседание на ВСС Гешев потвърди, че ще атакува промените пред Конституционния съд. Там той намекна, че според него те са прокарани "за да защитят един министър-председател, може би Борисов, и да направят закони за махането на един човек".

В съобщението от прокуратурата главният прокурор е далеч по-многословен и описва подробно мотивите си. Част от тях включват:

  • Въвеждането на съдебен контрол за голяма част от отказите на прокурора за образуване на досъдебно производство накърнява отредената от Конституцията роля на съда да бъде независим арбитър и да осигури равенство на страните и състезателност в съдебния процес
  • Съдът ще навлезе във функции на прокурора и ще засегне възможността му да вземе решението си по вътрешно убеждение, а в една правова държава е недопустимо държавен орган да изземва правомощия на друг.
  • С въвеждането на съдебен контрол по отношение на отказите от образуване на досъдебно производство само за определена категория престъпления, а не по отношение на всички, се нарушава и основният конституционен принцип за равенство на гражданите пред закона.

В момента срещу Гешев тече процедура по предсрочното му отстраняване, като в понеделник ВСС прие с пълно мнозинство и второто искане за това. По-рано главният прокурор се опита да спре процедурата като поиска КС да се произнесе дали настоящият съдебен съвет, който е с изтекъл мандат, има изобщо компетентност да се произнесе по въпроса за освобождаването му. ВСС обаче отхвърли искането му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024