Снимка: © Getty Images

„Ако премахването на охраната на главния прокурор ще реши всички проблеми в държавата и българските граждани ще са спокойни и богати, за мен няма проблем - мога и сам да се откажа от охраната си“. Това заяви Иван Гешев пред журналисти в Народното събрание в деня, в който депутатите приеха на първо четене сваляне на охраната му от НСО.

Главният прокурор ще ползва услугите на Националната служба за охрана само ако налице е конкретна застрашеност.

В края на август служебният вътрешен министър Бойко Рашков заяви, че Гешев е охраняван по три начина - от Бюрото за защита, от МВР и от НСО. По думите му – НСО охранявала периметъра на „Бояна“, където е жилището му, а МВР имало сключено споразумение с прокуратурата, според което полицейски патрули пазели външната страна на резиденцията.

Рашков каза, че ще прекрати договорката на МВР с държавното обвинение, а междувременно депутатите приеха на първо четене отнемане на Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор. Ако текстът мине и на второ четене, структурата ще бъде част от Министерството на правосъдието.

Гешев се яви в Народното събрание в петък за заседание на Правната комисия, на което трябваше да се гласуват законопроекти за закриване на специализирания съд и специализираната прокуратура. ГЕРБ, ДПС и БСП обаче направиха бойкот и не се стигна до кворум, което отложи обсъждане на предложението на „Демократична България“.

ГЕРБ, БСП и ДПС бойкотираха Правната комисия и отложиха закриването на спецсъда

"Правенето на законодателство на коляно ще доведе до проблеми - с организираната престъпност, с противодействието на тероризма и с корупцията по високите етажи. Единственият печеливш от цялата ситуация ще бъде организираната престъпност и мафията", заяви главният прокурор в Народното събрание.

„За мен и за колегите от прокуратурата реформа е подобряване на нещо работещо. Аз смятам, че специализираните структури - специализираната прокуратура и специализираният съд, са едни от най-добрите, да не кажа най-добрите работещи прокуратури в страната", твърди главният прокурор.,


Ива Митева е получила заплаха за убийство


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"