Гешев се оказа в отпуск по време на "молитвената закуска" в САЩ

Главният прокурор Иван Гешев не е бил в командировка, а в отпуск по време на пътуването си до Съединените щати в началото на февруари, когато пресцентърът му твърдеше, че ще присъства на националната молитвена закуска.

Кой е платил за визитата му и какъв е размерът на този разход обаче продължава да е тайна.

Прокуратурата е отказала да разкрие тази съществена информация в отговор на писмен въпрос от доскорошния депутат от ДБ Ивайло Мирчев.

Краткото писмо, подписано от зам.-главния прокурор Красимира Филипова, гласи: "В периода от 30 януари 2023 до 7 февруари 2023 г. включително, Иван Стоименов Гешев - главен прокурор на Република България е бил в отпуск. Посоченото от Вас посещение в САЩ не е финансирано със средства от бюджета на Прокуратурата на Република България".

Това е отговор на един от общо четири въпроса, поставени официално от Мирчев.

Филипова пропуска да отговори - или да обясни на какво основание не предоставя данни данни - за следните въпроси на депутата:

1. По покана на кои конгресмени е участието Ви в мероприятието?
2. Кой поема таксата за участие в мероприятието?
3. Кои са придружаващите Ви лица?

От обилно отразяваното посещение на Иван Гешев в Америка стана ясно, че той е взел участие в поне едно публично събитие заедно с депутата от ДПС Хамид Хамид - факт, който изобщо не беше споменаван в прессъобщенията на държавното обвинение. За да присъства на събирането в САЩ, Хамид пропусна и последните работни дни на 48 Народно събрание. Депутатът със сигурност не се е възползвал от режима на Гешев. По правилника на парламента народният представител има право само на платен отпуск, който е много точно регламентиран - съвпада с ваканциите на Народното събрание.

Очевидно поне един служител на администрацията на прокуратурата също е придружавал Гешев, за да може да отразява неговите срещи с конгресмени и присъствието му на паралелна сбирка на истиската Национална молитвена закуска.

Събитието тази година не беше отворено за външни лица извън президента на САЩ, членовете на Конгреса и техните половинки. Организаторът на закуската изрично отрече пред "Свободна Европа" да е изпращал покана до българския главен прокурор, което създаде още повече въпроси около разходите и домакините на гостуването му.

Докато е бил в отпуск, Гешев раздаде и плакети от прокуратурата на двама конгресмени от Републиканската партия - Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс.

"Иновативен е този подход на прокуратурата да запознава обществото какво ще прави главният прокурор по време на почивката си. Сериозно, но тук възникват други въпроси: Защо прокуратурата отразява на сайта си отпуска му в САЩ със снимки на отделните официални събития, вкл. в Конгреса? Имало ли е с Гешев командирован служител от прокуратурата? И той ли е бил в отпуск?", пита Ивайло Мирчев във Facebook, като споделя писмото.

Иван Гешев Посолството на САЩ вгорчи "молитвената закуска" на Иван Гешев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024