"Гласът на путинизма в България" - Ивайло Мирчев коментира номинацията на Волгин за евродепутат Снимка: © Скрийншот, БНТ

Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев коментира решението на партийната структура на "Възраждане" във Варна да номинира журналиста от БНР Петър Волгин за евродепутат.

По думите му "не е особено чудно, че партията-рупор на руското влияние у нас иска да прати в Европарламента журналист-путинист".

"Гласът на путинизма в България бил номиниран като кандидат за евродепутат от 47 структури на “ВъZраждане”. Говорим за човека, който залива ефира на БНР с идеология антиевропейска, антинатовска, анти-всичко-прогресивно. За мен е предизвикателство да събера “Волгин” и “евродепутат” в едно изречение, но въZрожденците очевидно не намират противоречие в такава кандидатура", написа Мирчев в социалната платформа Х.

В списъка с потенциалните предложения на пртията за листата на Евроизбори 2024 е и икономическият съветник на партията Виктор Папазов, който беше сред хората зад кампанията срещу приемането на еврото.

"Харесахме тази идея, проучихме тези възможности и номинирахме вашия колега Петър Волгин да бъде в листата на "Възраждане" за Европейския парламент", каза депутатът Коста Стоянов при представянето на четири номинации.

На този етап все още не е ясно дали те ще са сред официалните кандидати - листата ще се утвърди до края на април. Стоянов казва пред БНТ и че "с Волгин предстои да се говори" и окончателното решение ще се вземе от организационния съвет на "Възраждане".

Възможността за политическа кариера на Волгин през "Възраждане" обаче се коментира неофициално от седмици.

В предаването си от 30 март той беше поканил като свой събеседник председателя на "Възраждане" Костадин Костадинов в общ разговор с Георги Харизанов, за да обсъждат служебния кабинет и годишнината от членството на България в НАТО.

"Сега директорът на БНР заявил, че ако Волгин стане кандидат, ще изгуби позицията си на водещ в БНР. То оставаше и да не я изгуби. За мен обаче по-важният въпрос е: как да не позволяваме хибридната пропаганда да използва националните ни медии, за да отглежда не просто антиевропейски евродепутати, но и публиката, готова да ги подкрепи?", добави още Мирчев, изтъквайки нуждата от смяна на регулаторите.

Той подчерта, че "с любезното бездействие на мнозинството в СЕМ, Волгин превръща една национална медия в разпространител на хибридна руска пропаганда".


Руският посланик Елеонора Митрофанова БНР отстрани програмния си директор след сваленото интервю с Митрофанова


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024