Главчев: Има сигнал за заплаха срещу няколко фигури. Сред тях може да има и партийни лидери Снимка: © European Union

Служебният министър-председател Димитър Главчев потвърди, че има сигнал за потенциална заплаха срещу няколко фигури, сред които "може би има и партийни лидери". Премиерът заяви, че сигналът е много по-обширен и обхваща няколко души, но "не може да засяга" председателят на ДСБ Атанас Атанасов.

Коментарът на Главчев идва по повод засилената охрана около дома на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който каза, че има заплаха от най-висока степен срещу него заради позицията му за Украйна.

Премиерът отклони въпрос за това дали сигнала, за който е бил уведомен, се отнася именно за Бойко Борисов и отказа да назове имената на останалите фигури.

Главчев беше попитан дали правителството вече обмисля потенциални кандидати за постовете в ЕС - един от тях е този на български еврокомисар. Той обаче каза, че се надява с това да се занимава евентуално редовно правителство.

"Първо трябва да се избере председател на ЕК, което най-рано може да се случи на 17 юли, но оттам нататък можем да говорим за който и да е друг. Не предлагаме още име, вървим стъпка по стъпка. На всичкото отгоре се надявам да има редовно правителство, което да действа в пълен обем", коментира премиерът.

На въпрос какви са неговите прогнози за съставянето на кабинет министър-председателят отказа да отговори, като лаконично каза, че не е "гадател". Все пак смята, че "България има нужда от стабилно правителство" и това е най-добре да се случи с първия проучвателен мандат - този на ГЕРБ-СДС.

Исканията на премиера не са изненадващи, тъй като Главчев е кадър на ГЕРБ. Той влиза в политиката през 2009 г. малко след създаването на партията, а миналото лято беше избран за шеф на Сметната палата, като беше единствената кандитатура за поста, издигната и подкрепена от ГЕРБ.

Главчев говори пред репортери в Брюксел, където ще участва в заседание на Европейския съвет. На него се очаква да бъдат финализирани и гласувани кандидатурите за ръководните постове в ЕС.

Имената на следващите ръководители в блока вече стана ясни по-рано през седмицата - Урсула фон дер Лайен ще запази поста си на предсеател на ЕК, социалистът от Португалия Антониу Кошта ще оглави Европейския съвет, а премиерът на Естония Кая Калас ще отговаря за външната политика на ЕС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Квартали в София остават без топла вода за няколко дни през август

Вижте къде няма да има топла вода от 5 до 16 август

13:00 - 22.07.2024
Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024
Важно днес

Байдън се оттегли от президентската надпревара в САЩ и подкрепи Камала Харис

Президентът казва, че прави това "в най-добрия интерес" на партията и на страната си.

21:02 - 21.07.2024