Главчев пита Народното събрание кой да ни представлява на Срещата на върха на НАТО Снимка: © Getty Images

Служебният премиер Димитър Главчев е изпратил писмо до Рая Назарян и до парламентарните групи в 50 Народно събрание, в което отправя искане парламентът да реши кой да представлява България на предстоящата Среща на върха на НАТО.

„В периода от 9 юли 2024 до 11 юли 2024 г. във Вашингтон ще се състои Срещата на върха на НАТО. Форумът е най-високото ниво на вземане на решения в Алианса и ще отбележи 75-та годишнина на Северноатлантическия договор, подписан именно във Вашингтон, САЩ. За първи път ще се включат новоприетите страни членки и се очаква съюзниците единодушно да приемат важни решения“, се казва в писмото му.

Главчев допълва още, че решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат изпълнение на дългосрочни ангажименти от съюзниците, с акцент върху инвестициите в отбраната на всяка страна член на НАТО и дългосрочната подкрепа за Украйна и финансовото ѝ обезпечаване“.

"Премиерът Димитър Главчев счита за целесъобразно нивото на участие в срещата от българска страна да бъде определено след произнасяне от Народното събрание възможно най-скоро, предвид изтичащия на 21 юни срок на процедурите за регистриране на националните делегации във форума", съобщават от правителствената пресслужба.

Срещата на лидерите от държавите в НАТО се превърна в бойно поле между служебното правителство и президента Румен Радев.

Решението кой да представлява България на форума във Вашингтон между 9 и 11 юли 2024 г. стана повод за тежък спор заради все по-отявлените проруски изявления на Радев в последните седмици.


Служебният кабинет не пуска Радев на лидерския форум на НАТО

Блинкен намекна, че САЩ може да позволят на Украйна да нанася удари на територията на Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024