Главчев пита Народното събрание кой да ни представлява на Срещата на върха на НАТО Снимка: © Getty Images

Служебният премиер Димитър Главчев е изпратил писмо до Рая Назарян и до парламентарните групи в 50 Народно събрание, в което отправя искане парламентът да реши кой да представлява България на предстоящата Среща на върха на НАТО.

„В периода от 9 юли 2024 до 11 юли 2024 г. във Вашингтон ще се състои Срещата на върха на НАТО. Форумът е най-високото ниво на вземане на решения в Алианса и ще отбележи 75-та годишнина на Северноатлантическия договор, подписан именно във Вашингтон, САЩ. За първи път ще се включат новоприетите страни членки и се очаква съюзниците единодушно да приемат важни решения“, се казва в писмото му.

Главчев допълва още, че решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат изпълнение на дългосрочни ангажименти от съюзниците, с акцент върху инвестициите в отбраната на всяка страна член на НАТО и дългосрочната подкрепа за Украйна и финансовото ѝ обезпечаване“.

"Премиерът Димитър Главчев счита за целесъобразно нивото на участие в срещата от българска страна да бъде определено след произнасяне от Народното събрание възможно най-скоро, предвид изтичащия на 21 юни срок на процедурите за регистриране на националните делегации във форума", съобщават от правителствената пресслужба.

Срещата на лидерите от държавите в НАТО се превърна в бойно поле между служебното правителство и президента Румен Радев.

Решението кой да представлява България на форума във Вашингтон между 9 и 11 юли 2024 г. стана повод за тежък спор заради все по-отявлените проруски изявления на Радев в последните седмици.


Служебният кабинет не пуска Радев на лидерския форум на НАТО

Блинкен намекна, че САЩ може да позволят на Украйна да нанася удари на територията на Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел отново атакува Бейрут. Съдбата на Саид Насрала е все още неясна

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024
Технологии

Истинска пица пещ у дома - мисията е напълно възможна

Понеже излизането в последните години позагуби чара си, взехме решение да превърнем дома си в do it yourself пицария за семейни цели… Вижте как.

09:45 - 28.09.2024
Спорт

Д-р Смакки - треньорът, който лекува с вдъхновение (и горене на много калории)

За връзката между депресията, спортът и доброто психично здраве, разказва д-р Смаки, давайки своя личен пример за това как спорта се превръща в страст и спасение.

09:02 - 28.09.2024