"Готвачът на Путин" реактивира армията си от тролове точно преди изборите в САЩ Снимка: © Getty Images

Междинните избори за Конгреса на САЩ, които ще се проведат на 8 ноември, са довели до реактивиране на "спящи" фалшиви профили, свързани с т.нар. фабрика за тролове на Евгений Пригожин.

  • Пригожин, известен още като "готвачът на Путин" заради кетъринг обслужването на Кремъл, е и човекът, който стои зад наемническата армия "Вагнер" и който вербува руски затворници за войната в Украйна.
  • Негова е и т.нар. Internet Research Agency, която през 2016 г. се намеси в президентската кампания в САЩ с целенасочено разпространение на дезинформация.
  • В понеделник пресслужбата на компанията му "Конкорд" публикува съобщение, в което се заявява: "Господа, намесвали сме се, намесваме се и ще продължим да се намесваме" - в отговор на въпрос за вмешателството в американските избори на Пригожин.

New York Times цитира данни от няколко агенции за киберсигурност в САЩ, които показват, че отдавна замразени акаунти в платформи като Gab и Parler (използвани от крайнодесни активисти) са започнали да пишат отново.

Основните им "опорни точки" са груби атаки срещу президента Джо Байдън и висши представители на Демократическата партия, но и призиви за спиране на американската военна помощ за Украйна.

Целта, според анализаторите, е да се провокира гняв сред консервативните избиратели и да се внуши недоверие в избирателната система на САЩ.

Атаката срещу помощта за Украйна обаче е ново оръжие в арсенала на фабриката за тролове.

За разлика от 2016 г. Facebook и Twitter този път не са единствените платформи, в които кампанията е задействана. Gab, Parler, Getter и други мрежи, които нямат почти никаква модерация на съдържанието, са основна цел на руската киберакция.

  • Според анализатор от Recorded Truth - въпреки че аудиторията, която се достига през тях, по-малка, влиянието на посланията е високо заради готовността на крайните консервативни избиратели да възприемат всяко отрицателно мнение срещу Демократите.

NYT посочва, че много от реактивираните акаунти са били част от стара мрежа, разпространяваща дезинформация, която Meta вече е идентифицирала като руски актив.

След осветяването им през 2020 г. профилите са "замразени", но през август и септември 2022 г. те отново са започнали да се съживяват - точно преди изборите за Конгреса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024
Важно днес

ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница

11 юли ще бъде отбелязан още тази година. България подкрепи резолюцията на ООН

19:33 - 23.05.2024