Грип и COVID-19 са в подем - защо е важно да се тестваме възможно най-рано Снимка: © ScreenShot

Вече можем да говорим за грипна вълна. Увеличават се всички остри респираторни заболявания и това ще продължи още месец-два. В подем са и грип, и COVID-19. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести по bTV проф. Ивa Христова и допълни, че децата попадат в рисковата група за респираторните заболявания.

Пикът на грипната епидемия обичайно е в края на януари и началото на февруари, като високата заболеваемост продължава още два месеца, допълни проф. Христова.

Повече случаи на COVID-19 се наблюдават в София, Перник, Габрово, Бургас и Варна, а на грип - в София-област, Русе, Силистра, Бургас и Варна.

Какви са симптомите и можем ли да различим грип от COVID-19?

  • Грип

Особеност при грипа е, че инкубационният период е много кратък и симптомите се проявяват остро до няколко часа след заразяване.

Те включват висока температура, втрисане, тежко главоболие, суха кашлица, сухота в носа и след това хрема.

"От пълно здраве те сваля за 2 часа - нямаш сили да се вдигнеш от дивана. Повишена температура, болки в гърлото, суха, болезнена, непродуктивна кашлица, болки в мускулите и ставите", обясни по БНР проф. Тодор Кантарджиев.

„Грипът засяга основно горните и долните дихателни пътища“, уточнява проф. Христова.

Родители масово споделят в профилираните групи във Facebook, че децата вдигат много висока температура – до 40 градуса, която се сваля трудно. Често се стига до усложнения като бронхит и бронхиолит.

  • COVID-19

При COVID-19 началото не е толкова остро. Инфекцията започва с по-ниска температура - до 38 градуса, болки в гърлото, сериозно главоболие, болки зад очите и хрема.

„Повишена е съсирваемостта на кръвта и това може да доведе до инфаркт и инсулт“, припомня проф. Христова и допълва, че десетина дни след подобряване при всеки четвърти пациент се наблюдава отново засилване на симптомите.

По думите ѝ децата по-рядко са засегнати от COVID-19 в сравнение с грипа, но те често са преносители.

Защо е важно да се тестваме за грип и COVID-19 възможно най-рано?

Най-общо казано – лечението е различно.

Така ,например, ако се установи, че човек е заразен с грипен вирус от тип А или B, приемът на противовирусен препрат до 48 часа от заразяването възпрепятства репликацията на вируса, а оттам и тежкото му протичане.

Терапията при COVID-19 e различна. Макар заболяването да протича по-леко, вирусът остава опасен за възрастни хора със съпътстващи заболявания.

Според здравните експерти филтрите на входа на градини, ясли и училища биха помогнали срещу разпространението на заразните болести при децата, включително и при варицела.

Мерките, които всеки може да спазва, за да ограничи риска от заразяване с респираторни вируси са: носене на предпазна маска на публични места и в градския транспорт, често миене на ръцете и спазване на дистанция.


Здравните власти предупредиха за риск от морбили в България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024