Снимка: © МРРБ

Регионалният министър и вицепремиер Гроздан Караджов (ИТН) обяви, че в първия си работен ден е възложил начало на 4-годишна програма за цялостно, 100-процентово обновяване на пътищата в България.

„Така че да бъдат в състояние, каквото сме виждали в Централна, а защо не и в Западна Европа", обясни той в интервю за Нова ТВ. Караджов каза, че ще се работи върху качеството на платната, отводняването, маркировката, мантинелите и знаците, така че те да се виждат нощно време.

Именно изтриващата се маркировка, неадекватното осветление и паднал знак са сред причините за фаталната автобусна катастрофа на АМ „Струма“, при която загинаха 45 туристи от Северна Македония на 23 ноември.

Инцидентът на АМ "Струма": Фаталната отсечка не е проектирана нито да бъде магистрала, нито скоростен път

„Повечето пътища в България са под всякаква критика“, каза регионалният министър и заяви, че е много трудно държавата да иска сериозна такса на тол километър за подобна липса на качество.

"Нашата стратегия занапред ще бъде да ремонтираме пътищата и върху тези новоремонтирани участъци да се заплаща тол такса на увеличени километри, да се достигне до 20 000 километра пътна мрежа, за която да се дължи тол такса. Освен това ще направим детайлен анализ дали няма пробойни, от които тол такси да изтичат в джобове вместо в бюджета“, каза Караджов.

Той вече възложи проверка, която да установи дали няма отклоняване на пари чрез системата БГТОЛ – теза, която възникна след случая, в който служител на тол системата обиди молдовски гражданин заради плащане с карта, а не в брой.

“Маймуно, плащай” - служител на тол системата псува молдовец, който иска да плати с карта

„Това е първото, което ще направим, а после стратегически ще променим и тол системата да събира пари на честен принцип", обясни Караджов.

През юли 2021 стана ясно, че двете фирми, които събират тол такси и плащанията за електронни винетки от името на Агенция "Пътна инфраструктура" в качеството си на национални доставчици на услуги, са получили 57 млн. лв. от комисиони за две години и половина.

Проверката на тогавашния служебен министър на регионалното развитие Виолета Комитова показа, че приходите от тол системата намаляват и тя не може да бъде печеливша. През 2019 г. само от електронни винетки приходите са 392 млн лв., а през 2020 г., въпреки въвеждането допълнително на тол такси и маршрутни карти, събраната сума е с 600 хил. лева по-малка.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%