Гроздан Караджов обеща 100% обновени пътища за 4 години Снимка: © МРРБ

Регионалният министър и вицепремиер Гроздан Караджов (ИТН) обяви, че в първия си работен ден е възложил начало на 4-годишна програма за цялостно, 100-процентово обновяване на пътищата в България.

„Така че да бъдат в състояние, каквото сме виждали в Централна, а защо не и в Западна Европа", обясни той в интервю за Нова ТВ. Караджов каза, че ще се работи върху качеството на платната, отводняването, маркировката, мантинелите и знаците, така че те да се виждат нощно време.

Именно изтриващата се маркировка, неадекватното осветление и паднал знак са сред причините за фаталната автобусна катастрофа на АМ „Струма“, при която загинаха 45 туристи от Северна Македония на 23 ноември.

Инцидентът на АМ "Струма": Фаталната отсечка не е проектирана нито да бъде магистрала, нито скоростен път

„Повечето пътища в България са под всякаква критика“, каза регионалният министър и заяви, че е много трудно държавата да иска сериозна такса на тол километър за подобна липса на качество.

"Нашата стратегия занапред ще бъде да ремонтираме пътищата и върху тези новоремонтирани участъци да се заплаща тол такса на увеличени километри, да се достигне до 20 000 километра пътна мрежа, за която да се дължи тол такса. Освен това ще направим детайлен анализ дали няма пробойни, от които тол такси да изтичат в джобове вместо в бюджета“, каза Караджов.

Той вече възложи проверка, която да установи дали няма отклоняване на пари чрез системата БГТОЛ – теза, която възникна след случая, в който служител на тол системата обиди молдовски гражданин заради плащане с карта, а не в брой.

“Маймуно, плащай” - служител на тол системата псува молдовец, който иска да плати с карта

„Това е първото, което ще направим, а после стратегически ще променим и тол системата да събира пари на честен принцип", обясни Караджов.

През юли 2021 стана ясно, че двете фирми, които събират тол такси и плащанията за електронни винетки от името на Агенция "Пътна инфраструктура" в качеството си на национални доставчици на услуги, са получили 57 млн. лв. от комисиони за две години и половина.

Проверката на тогавашния служебен министър на регионалното развитие Виолета Комитова показа, че приходите от тол системата намаляват и тя не може да бъде печеливша. През 2019 г. само от електронни винетки приходите са 392 млн лв., а през 2020 г., въпреки въвеждането допълнително на тол такси и маршрутни карти, събраната сума е с 600 хил. лева по-малка.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" след инцидент

Той е получил черепна травма и кръвоизлив в курорта "Св. Влас"

19:14 - 18.07.2024
Важно днес

Комисията "Нотариуса" изслуша представители на АКФ, но няма да може да покани Пеевски

Дневният ред за следващото заседание не беше приет поради липса на кворум

18:35 - 18.07.2024
Важно днес

Водещи демократи вярват, че Байдън вече ще се оттегли от надпреварата за президент

Почти две трети от демократите искат това да се случи, сочи ново проучване

18:26 - 18.07.2024
Важно днес

Радев, Вучич, Орбан и Алиев на приятелско кафе

Четиримата участваха на среща на европейски лидери във Великобритания

17:10 - 18.07.2024
Живот

Стачка на артисти може да саботира откриването на Олимпиадата в Париж

Хиляди артисти, наети за церемонията, са готови за протест

16:31 - 18.07.2024
Важно днес

Братът на Петьо Еврото едва не провали европейската заповед за арест на Паскал

Съдията го пита "Колега, Вие прокуратурата ли представлявате?"

16:11 - 18.07.2024
Важно днес

Системата се задейства, чак когато психично болният подпали дома си. Превенция няма

Психиатърът Владимир Сотиров говори за проблема, след като майка с психично заболяване държа децата си под ключ години наред

16:00 - 18.07.2024
Важно днес

Пожар е обхванал поне 12 къщи в чирпанското село Димитриево

Огънят тръгнал от мъж, решил да запали гуми в двора си

15:20 - 18.07.2024