Мисията (не)възможна: Групов имунитет срещу Covid-19 в ЕС до лятото на 2021 г. Снимка: © Getty Images

80% от всички лекари и хора над 80-годишна възраст в Европа трябва да бъдат имунизирани срещу Covid-19 до края на март 2021.

Минимум 70% от цялото пълнолетно население следва да се ваксинира до лятото на тази година.

Тези амбициозни цели са препоръките на Европейската комисия до всички държави членки на ЕС.

Предложeнията не са правно обвързващи, доколкото здравната политика е част от вътрешните работи на всяка страна, а ваксините са доброволни в целия ЕС.

Но докато стотици милиони души на континента продължават да живеят в локдаун, целта за постигане на групов имунитет срещу Covid-19 в Европа до 6 месеца е напълно оправдана. Колкото и нереалистично да изглежда от позицията на България (с 0.34% ваксинирано население за около месец).

"Състезаваме се с времето, а не едни срещу други. Това е състезание, в което всички в ЕС бягаме заедно като отбор, в единство. А за всеки отбор е важно да си поставя ясни и амбициозни цели", казва комисарят по здравеопазването Стела Кириакидес, цитирана от "Политико".

Препоръките на ЕК не се изчерпват само с ускоряване на ваксинирането - в тях се включва призив за по-масово използване на бързите тестове, увеличаване на лабораториите, които могат да правят геномни секвенции на коронавируса (България например още няма официално доказани данни дали британският вариант на SARS-Cov2 вече се разпространява в страната), и прекратяване на практиката с "бланкетно" спиране на свободното движение за цели държави, възприети като опасни зони на Covid-19.

В четвъртък правителствените ръководители от ЕС ще преговарят и по въпроса дали да въведат общоевропейски ваксинационен сертификат, който да даде възможност на имунизираните граждани да пътуват свободно както преди пандемията.

Идеята беше лансирана от Гърция и Португалия, чиито икономики са силно зависими от чуждестранния туризъм - Франция обаче не е съгласна с този подход (населението на страната е сред най-скептично настроените към ваксините).

Ваксините срещу Covid-19 и митовете за смъртността: Кое е истина и кое е лъжа?

България разчита на ваксината на AstraZeneca, която все още не е получила разрешение, за да започне масова имунизация.

В песимистичния сценарий на настоящия график, общият брой на дозите, които се очакват до лятото по договорите с BioNTech и Moderna, са 905 000. Те биха били достатъчни за ваксинирането на около 450 000 души, или малко над 6% от цялото население на България - нежелано слаба позиция на фона на препоръките на ЕК.

В оптимистичния сценарий AstraZeneca би трябвало да получи разрешение от европейския регулатор до края на януари. Това би дало допълнителна инерция на кампанията, тъй като техният препарат е по-евтин, по-лесен за съхранение и по-удобен за разпределяне сред пациентите.

България очаква да получи 4,5 милиона дози от британско-шведската компания. Министерството на здравеопазването смята, че масовата имунизация на населението може да започне най-късно до края на май.

На теория, както България, така и целият ЕС ще бъдат презапасени с ваксини, защото поръчаните дози са повече от 2 милиарда (при население около 450 милиона души в страните членки). Всичко обаче зависи от скоростта и планирането, а точно това се оказва слабото място на стратегията на съюза.

Проучване на Pfizer/BioNTech: Ваксината им е ефикасна срещу новия щам на Covid-19

ЕК беше критикувана сериозно за прекалено бавните и колебливи решения при поръчката на ваксини в най-ранния възможен етап.

Докато страни като Великобритания и САЩ започнаха имунизационните си програми още в началото и средата на декември, Европа се забави с няколко седмици (и повече в страни като Нидерландия). Недоволството се повтори и след като стана ясно, че поръчаните ваксини на Pfizer / BioNTech са твърде малко за нуждите на ЕС, а комисията е изпуснала възможността да си набави достатъчно дози още през ноември 2020 - грешка, която беше поправена със закъснение чрез удвояване на поръчката от първия одобрен производител.

Нетърпението накара отделни държави да започнат да се запасяват сами. Германия си осигури 30 млн. дози по индивидуална поръчка от BioNTech, Унгария прави сделка за доставки на китайски ваксини, а според Politico - Кипър се договаря с Израел за препродажба на дози от Pfizer.

Вицепрезидентът на ЕК Маргаритис Схинас призова държавите да "не предават духа на съюза" и да спазват общия подход, след като вече са дали съгласието си за него.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024