"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс Снимка: © Screenshot

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" в лицето на ГЕРБ, ДПС и БСП продължава с окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс. След като на вчерашното 18-часово заседание те успяха да върнат хартиената бюлетина и да обезличат машинния вот, депутатите от тези три партии отново са решени да продължат заседанието до приключването на законопроекта, с който прокарват желаните си искания.

Те взеха решение да отрежат достъпа на представителите на партиите до изборните резултати, които ще се съхраняват във флаш паметта на машините. Така те отмениха възможността членове на СИК, изборни кандидати и застъпници да наблюдават прехвърлянето на данните от машинното гласуване в изчислителните пунктове.

Депутатът от "Демократична България" Надежда Йорданова каза, че решението флаш паметта от машините в "купчина неизползваема пластмаса". Тя изтъкна още, че с достъп само до хартиените протоколи няма да има как да се сверяват данните на хартия с тези в електронен формат.

Допълнително ГЕРБ, ДПС и БСП премахнаха възможността машините да отпечатват протоколи с изборните резултати. Така всички гласове в секциите ще се броят на ръка, а протоколите също ще бъдат попълвани писмено.

"Хартиената коалиция" най-вероятно ще продължи работата си по този начин и ще гласува накуп всички останали предложения. Заседанието на депутатите отново беше удължено до финализирането и гласуването на всички останали в законопроекта промени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023

Умира ли приятелството? „Рецесията на връзките“ удря най-силно по мъжете

Свободното ни време е радикално индивидуализирано

12:49 - 05.02.2023