Снимка: © bTV

Константин Кръстев, председатле на фондация "Хелп Карма", се ангажира да предостави "изчерпателен и документиран отговор" по всички дарителски кампании, които бяха представени в разследването на Мария Цънцарова за практиките за финансиране в платформата. 

Кръстев твърди, че репортажът на bTV е подал "откъслечна информация за тях, която по-скоро имаше за цел отново да внуши недоверие към Хелп Карма". 

В изявление по повод серията от репортажи, които разкриват съмнителни практики относно разпределението и отчитането на средствата от дарителските кампании, Кръстев казва, че фондацията е получила "тежък и несправедлив медиен удар". 

Той посочва, че в България няма специализиран Закон за дарителството, който да регламентира всички различни аспекти на тази дейност в страната, поради което всяка подобна инициатива - включително неговата фондация, даваща обща платформа - "изработва свои правила". 

"Хелп Карма се явява само и единствено платформа, своеобразен канал за двупосочна комуникация между дарителите и нуждаещите се, като гарантираме разходването на средствата да става съобразно обявените правила и заявените потребности", се казва в изявлението му. 

Константин Кръстев обвинява авторите на разследването в bTV в създаване на "едностранчив, повърхностен и манипулативен репортаж, сглобен от отделни фрагменти, с явната цел да бъде напълно дискредитирана Фондация Хелп Карма и разбито доверието в нея". 

Според неговите думи - разговорът на служителите му с Мария Цънцарова е продължил седем часа, "за които явно цял екип се бе готвил седмици наред, а от нас се очакваше за секунди да дадем детайлни отговори при положение, че съзнателно бяхме въведени в заблуждение за темата на разговора". 

В разследването от събота се посочва, че първо е проведен разговор със Ралица Енева (служител на HelpKarma и организатор на една от дарителските кампании за лечението на детето й). След него е имало уговорка за второ интервю със собственика на платформата Константин Кръстев, а "освен него, в офиса на фондацията ни посрещат всички служители, включително и счетоводителят - на живо от Пловдив, и снимачен екип, който документира срещата". 

В писмото си Кръстев описва регламента на използването на средства за кампаниите в "Хелп Карма", като прехвърля отговорността за целите и достоверността на кампаниите на техните създатели - например, родители на болно дете. 

"Хелп Карма се опитва да изясни достоверността на всяка кампания. За медицинските кампании се изисква задължително създателят на кампанията да предостави епикриза. В случай на нужда се провеждат консултация с лекар. Но отговорност за достоверността имат и създателите на кампаниите", казва той. "Хелп Карма прави всичко възможно, за да предотврати злоупотреби с доверието на дарителите. За съжаление, рискът от злоупотреби от страна на нуждаещите се съществува в целия дарителски сектор. В един подобен случай Хелп Карма анулира кампания и възстанови за своя сметка разходите по нея", казва той. 

В писмото му не се засяга друг проблем, който разследването освети - т.нар. медицински съвет, който би трябвало да се грижи за "прозрачността и достоверността на медицинските кампании", е описан в платформата поименно, без споменатите лекари да подозират за него. 

Според репортажа на bTV - единственият от списъка с лекари, който е знаел за съществуването на съвета, е бил проф. Коста Костов, който също няма отношение към медицинските казуси в HelpKarma, но има роднинска връзка с основателя на фондацията. 

HelpKarma епизод 2: Разходки из Америка, съмнителни разходи и фалшив медицински съвет

Кръстев твърди, че създаденият от фондацията клуб "TRUST & SAFETY CLUB", който дава допълнителни опции на създателите на каузи, ако използват само платформата на "Хелп Карма" и не събират пари от други места, цели "една по-голяма сигурност по отношение на злоупотреби". 

По думите му - "не са редки случаите, когато нуждаещи се дублират свои кампании в различни платформи, като така получават дарения от различни източници за едни и същи нужди".

Конкретни примери в писмото му за такива практики не се посочват, а в репортажа на bTV се споменаваше, че при нужда от голяма сума за лечение на едно дете е почти невъзможно цялото дарение да се получи само от една платформа. 

Кръстев твърди, че отчетите по кампаниите, които Мария Цънцарова е поискала, са с ограничен достъп заради Закона за защита на личните данни. Липсата на отговори за конкретни отчети от страна на служителка на фондацията той обяснява с това, че тя не е била в състояние да отговаря "на зададените в упор конкретни въпроси, за които са нужни справки с обширна документация". 

Колкото до критиките за разпределението на средствата за издръжка на "Хелп Карма", Константин Кръстев казва, че процентът за отчисление е сравним с този на "сходни дарителски платформи" от чужбина. 

"По-големите от тях с оборот над 50-60 млн. евро удържат 5-8% защото поради обема си реализират икономия от мащаба, докато по-малките стигат до 15%. Ние се стремим да останем в границата от 5%", казва той. 

Той твърди, че усвояването на средствата се контролира "строго", а високите заплати за IT специалисти на дарителската неправителствена организация обяснява с това, че софтуерът е "сърцето на Фондацията". 

"Възнаграждението им не бива да се разглежда като „заплата“, а като придобиване във времето на особено ценен и скъп интелектуален продукт, върху който е базирана цялата дарителска платформа (затова сумите са много различни от месец до месец)", казва той. 

Кръстев твърди още, че заемът за жилищна покупка, който фондацията е дала на главния си IT специалист Славчо Славчев към днешна дата е "изцяло изплатен, а лихвата по заема ще послужи за развитие на Фондация Хелп Карма".

  Заплати от десетки хиляди на месец в благотворителна фондация


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги принципно подкрепят въвеждането на вендинг машини за отпадъци

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект