Хилъри Клинтън е в България по покана на Кирил Домусчиев Снимка: © Getty Images

Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън се намира в България за форум, посветен на икономическия прогрес на жените. Организатор на събитието е "Глобалната инициатива Клинтън" (CGI), в партньорство с Кирил Домусчиев - съосновател на "Domuschiev Impact" и член на Консултативния съвет на CGI.

На среща, която ще се проведе на 18 май в София, се очаква лидери от публичния и частния сектор да обсъждат начини за подкрепа на напредъка на жените в световен мащаб. Сред присъстващите ще бъдат президентът на Косово Вьоса Османи и Чери Блеър, основател на Фондация "Чери Блеър за жените" и съпруга на бившия британски премиер Тони Блеър, както и Йозлем Денизмен - създател на разплащателната платформа "Monay".

Самият Домусчиев също ще вземе участие.

Събитието в българската столица е част от "Пътя към септември" на "CGI" - целогодишни срещи за установяване на нови партньорства и набелязване на начини за предприемане на действия, водещи до срещата на CGI 2024 в Ню Йорк на 23-24 септември.

Спонсор на събитията на организацията през 2022 и 2023 г. в Ню Йорк е "Domuschiev Impact".

През 2021 г. американското списание "Forbes" нарече в свой материал братята Кирил и Георги Домусчиева като първите милиардери от България.

Двамата притежават базираната в България “Хювефарма”, която е шестата по големина компания за ветеринарни продукти в света. Операциите ѝ се разпростират от фабрика за ветеринарни ваксини в Линкълн, Небраска до фармацевтична фабрика в Северозападна Италия.

Компанията има общо 11 завода в 4 държави, а през 2020 г. отчита приходи от 658 млн. долара, което е ръст от 21% спрямо 2018. През 2019 г. Кирил Домусчиев е обявен за почетен гражданин на Небраска, заради инвестициите на “Хювефарма” в щата.

В материала се разказваше още за обвиненията срещу Домусчиеви за връзки с бившия премиер Бойко Борисов и придобиването на Канал 3 от “проправителствения олигарх и бивш депутат” Делян Пеевски, за когото се уточнява, че е санкциониран от САЩ за участие в корупция.

Хилари Клинтън посети България за първи път през октомври 1998 г., когато все още беше първа дама. По време на визитата си тогава тя откри конференцията "Жените в 21-ви век" в София, посветена на равните права между половете.

В качеството си на сенатор от САЩ тя беше водещ поддръжник на усилията на България да се присъедини към НАТО, като през 2003 г. гласува за одобряване на влизането на България във военния алианс.


Домусчиеви трябва да платят над 25 млн. лв. на държавата по договора за "Български морски флот"

Братя Домусчиеви постигнаха сделка с "Юнайтед груп" за продажбата на NOVA


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024