Снимка: © Булевард България

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов предложи организирането на възможност за пробно гласуване с машини преди провеждането на предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Това ще е първият вот, на който машините ще са основната технология за упражняване на правото на глас във всички секции с повече от 300 избиратели.

"Хората трябва да преодолеят страха си. Да видят, че не е по-сложно от хартиеното гласуване. ЦИК трябва да проведе разяснителна кампания, която да позволи на всеки човек да се информира. Много ми се иска да има възможност и човек да опита да гласува с машина, преди да дойде денят на изборите. Мислим за това дали да може да се гласува пробно, но тепърва има да вземаме решение в тази посока. Аз мисля, че човек, който два пъти е гласувал с машина, няма да има никакъв проблем да го направи официално трети път", каза Томов в интервю за Нова ТВ.

Той уточни, че споделя собствена идея, която все още не е дебатирана на ниво ЦИК, но изрази мнение, че това е начинът машините да се въведат като основен метод за гласуване, без да се стигне до проблеми с изборите.

Томов не отрече, че е възможно да се направи манипулация на машина за директно отчитане на вота с внедряване на зловреден софтуер, но посочи, че администрацията има "предпазни средства" срещу подобни опити.

"Всички машини, които се използват в България, нямат връзка с интернет - т.е. няма начин да "хакваш" голям брой машини с едно действие. Трябва да го правиш една по една, което може да се окаже неефективно за мошениците. Съществуват и начини да се провери дали има съответствие между разписките и машинният протокол - при ръчно броене ще се установи дали има или няма такова съответствие", каза той.

Томов призова всички избиратели да проверяват дали на разписката е отразен избора, който действително са направили с машината.

"Практическото значение на този риск е по-малко от известните ни практики за манипулиране на хартиения вот. Ако този проблем се появи на изобрите, ние сме длъжни да го забележим. С една извадка от 1% от всички бюлетини може да се установи с доста висока точност дали има масови нарушения или не", отговори той на въпроса дали е възможно да се "подмени" резултата, съхраняван в паметта на машината и отпечатван на хартиената бележка.

ЦИК все още не е взела решение как ще се организира преноса и софтуерното осигуряване на машините, предназначени за гласуване в чужбина. Не е пресметнат и предполагаемият брой на устройствата, които ще трябва да се поръчат допълнително за покриване на всички секции по новия Изборен кодекс. Томов коментира, че вероятно ще са нужни около 400-500 нови машини, а по негова информация "Сиела Норма" може да осигури това количество.

Неяснотата около статута на вече поръчаните и ползвани над 9400 машини беше потвърдена и от втория говорител на ЦИК Росица Матева, според която 78 устройства се държат по областни дирекции на МВР заради несанкционирано изпращане по куриер от фирмата-доставчик до секционни комисии.

Останалите устройства са на склад в София, нает от ЦИК, но все още не са платени заради спора между комисията и "Сиела". Възможно е в някои секции да се наложи осигуряване на повече от една машина за гласуване заради по-големия брой избиратели и евентуално забавяне на процеса, каза Матева пред bTV.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин