Снимка: © Булевард България

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов предложи организирането на възможност за пробно гласуване с машини преди провеждането на предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Това ще е първият вот, на който машините ще са основната технология за упражняване на правото на глас във всички секции с повече от 300 избиратели. 

"Хората трябва да преодолеят страха си. Да видят, че не е по-сложно от хартиеното гласуване. ЦИК трябва да проведе разяснителна кампания, която да позволи на всеки човек да се информира. Много ми се иска да има възможност и човек да опита да гласува с машина, преди да дойде денят на изборите. Мислим за това дали да може да се гласува пробно, но тепърва има да вземаме решение в тази посока. Аз мисля, че човек, който два пъти е гласувал с машина, няма да има никакъв проблем да го направи официално трети път", каза Томов в интервю за Нова ТВ. 

Той уточни, че споделя собствена идея, която все още не е дебатирана на ниво ЦИК, но изрази мнение, че това е начинът машините да се въведат като основен метод за гласуване, без да се стигне до проблеми с изборите. 

Томов не отрече, че е възможно да се направи манипулация на машина за директно отчитане на вота с внедряване на зловреден софтуер, но посочи, че администрацията има "предпазни средства" срещу подобни опити. 

"Всички машини, които се използват в България, нямат връзка с интернет - т.е. няма начин да "хакваш" голям брой машини с едно действие. Трябва да го правиш една по една, което може да се окаже неефективно за мошениците. Съществуват и начини да се провери дали има съответствие между разписките и машинният протокол - при ръчно броене ще се установи дали има или няма такова съответствие", каза той.

Томов призова всички избиратели да проверяват дали на разписката е отразен избора, който действително са направили с машината

"Практическото значение на този риск е по-малко от известните ни практики за манипулиране на хартиения вот. Ако този проблем се появи на изобрите, ние сме длъжни да го забележим. С една извадка от 1% от всички бюлетини може да се установи с доста висока точност дали има масови нарушения или не", отговори той на въпроса дали е възможно да се "подмени" резултата, съхраняван в паметта на машината и отпечатван на хартиената бележка. 

ЦИК все още не е взела решение как ще се организира преноса и софтуерното осигуряване на машините, предназначени за гласуване в чужбина. Не е пресметнат и предполагаемият брой на устройствата, които ще трябва да се поръчат допълнително за покриване на всички секции по новия Изборен кодекс. Томов коментира, че вероятно ще са нужни около 400-500 нови машини, а по негова информация "Сиела Норма" може да осигури това количество.

Неяснотата около статута на вече поръчаните и ползвани над 9400 машини беше потвърдена и от втория говорител на ЦИК Росица Матева, според която 78 устройства се държат по областни дирекции на МВР заради несанкционирано изпращане по куриер от фирмата-доставчик до секционни комисии. 

Останалите устройства са на склад в София, нает от ЦИК, но все още не са платени заради спора между комисията и "Сиела". Възможно е в някои секции да се наложи осигуряване на повече от една машина за гласуване заради по-големия брой избиратели и евентуално забавяне на процеса, каза Матева пред bTV. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Лионел Меси спечели рекордна седма "Златна топка"

Аржентинецът изпревари Левандовски и Жоржиньо за наградата през 2021 г.

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Kaufland започва да предлага хляб с жива квас

Три нови продукта ще допълнят богатото портфолио на пекарните в София и Варна

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС