Христо Иванов: Възстановява се формулата “турска баня с руски закуски” Снимка: © Скрийншот, БНТ

“Ще търсим реформа на институциите на база на споразумението, което беше адресирано колкото към ГЕРБ, толкова и към нашите избиратели. Срещу нас е формулата “Пеевски”, което ще доведе до по-голяма репресия”, казва съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в интервю за Дарик радио.

По думите му формулата, която предлага “Продължаваме Промяната - Демократична България е за реформи, които да продължат да деконцентрират власт.

„Всичко останало е вариантът Пеевски, което означава връщане към времената на страха”, казва още Иванов.

По думите му, конституционен дълг на политическите сили е да произведат управление. А формулата за управление на на ПП-ДБ е предложеното още през февруари споразумение за реформи.

Според Христо Иванов вече няма възможност за революционни промени чрез големи мнозинства, защото този вариант би бил възможен. само ако либералната демокрация не е водеща.

“Кризата няма да се реши с един голям удар, ще трябва да се търсят баланси и компромиси. Не бива да се образуват големи съсиреци от власт”, каза Иванов и обясни като позитивен опитът с ротацията в управлението".

По думите му до предсрочните избори се стигнало заради „отстъплението на ГЕРБ от разбирането, че трябва да бягаме от концентрацията и свръхупотребата на власт“.

Според Иванов, въпреки че отиваме на шести поред парламентарни избори в рамките на 3 години, вотът не е като предишните и сега сме изправени пред друг кръстопът.

Едната алтернатива е да се търсят политически баланси, която, според признанието му, не е особено електорално ентусиазираща. Другата е да се търси поредният нов спасител от рода на президента или някакъв български вариант между Орбан, Вучич и Путин,“ казва Христо Иванов и допълва, че „Делян Пеевски прави опит да сключи съюз с онези фактори и сили, откъдето може да изскочи този алтернативен “заек”.

„Например през енергийния министър, през правосъдния министър и през Елена Йончева като кандидат на ДПС за евродепутат,“ допълва Иванов.

За него остава неясно също дали Ваня Григорова ще произнесе името на Пеевски в кампанията.

“ДПС винаги са били готови много внимателно да балансират и преориентират геополитическата си ориентация. Изглежда се възстановява формулата “турска баня с руски закуски”, казва Иванов.

И обръна внимание, че Пеевски е декларирал своя манифест: аз, Делян Пеевски, няма да позволя да има промени в службите и съдебната власт. Преди ден в кулоарите на парламента Пеевски заяви, че няма да им позволя да счупят държавата (на ПП-ДБ б.р.)

Според Христо Иванов изборите ще са за това, кой ще държи контролните механизми на държавата: “Пеевски дава политическата гаранция на зависимостите и обезпеченията в системата. А те зависят от прокуратурата - да реализира едни разработки, или само да ги покаже малко, но без да стигнат до съд, за да ви накара да клекнете, и после пак да ги скрие. На Пеевски му бе отречена тази роля и затова започнаха убийства в системата, разместиха се пластове, Нотариуса бе убит“, казва Иванов и допълва, че „Пеевски отива на избори, за да си гарантира, че той ще определи новия Висш прокурорски съвет, следващия постоянен главен прокурор и следващия председател на Върховния административен съд, който е изключително важна институция в тази властова схема”.

Съпредседателят на ДБ е категоричен, че промените в Конституцията не са противоконституционни .

Петков каза, че Пеевски "задушава” Борисов. Пеевски защити Борисов в отговор


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Heineken отлагат събитието си "11 метра до Уембли"

18:55 - 10.05.2024
Важно днес

ВМРО-ДПМНЕ чака "по-разумен" нов кабинет в София, за да преговаря за отстъпки

ВМРО-ДПМНЕ продължава да е против признаването на българите като малцинство

18:30 - 10.05.2024
Важно днес

Как се пише и как се изговаря: правописният речник на БАН вече е онлайн

Около 2,4 млн. думи могат да се намерят в дигитализираното издание

15:52 - 10.05.2024
Кино и сериали

"Шогун" се прицели в награда за "Най-добра драма" и разбърка прогнозите за "Еми"

Ако промени категорията си, сериалът влиза в оспорвана битка с вече сочени за фаворити

15:20 - 10.05.2024
Бизнес

УниКредит сменя предварително дебитните карти на 1 млн. клиенти

Това е резултат от решение на централно ниво

15:16 - 10.05.2024
Важно днес

Русия започва офанзива срещу Харков и откри нов фронт във войната

Украйна твърди, че засега отблъсква руските сили, но сраженията продължават

15:15 - 10.05.2024