Христо Иванов: Борисов отклонява вниманието, за да спаси Гешев Снимка: © facebook.com/Hristo Ivanov

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов твърди, че премиерът Бойко Борисов опитва да отклони вниманието на обществото с проекта за нова конституция, за да предпази главния прокурор.

Според него Иван Гешев е „основен инструмент“ на Делян Пеевски и Ахмед Доган, които го използват като „бухалка“, а министър-председателят е „ратай на това задкулисие“ и е „зависим“ от него.

Борисов към протеста: Дайте ни 2 седмици, за да върнем властта на народа

„Защо ние сме против проекта на Конституция? Защото протестът излиза с две много ясни искания. Едното е оставка на правителството, за да се стигне до избори. Хората искат избори за обикновено Народно събрание. Другото е за оставка на главния прокурор и реформа в прокуратурата. Вместо да си подаде оставката, с което да се позволи всяка партия да се яви с визия за своя реформа на прокуратурата и с решения за българското правосъдие, Борисов започва процедура по писане на изцяло нова конституция. Там не се включва предложение за промяна на прокуратурата“, каза Иванов в поредното си живо включване във „Фейсбук“.

Това действие, според него, обслужва запазването на статуквото по отношение на главния прокурор. Иванов смята, че Борисов се страхува да чуе това искане за оставка на протестите, продължава да обслужва Пеевски и сараите, защото „най-ценният им инструмент е главният прокурор и възможността им да го използват като бухалка“.

„Нова Конституция не ни трябва. Ако има такава, в нея ще пише 80% от нещата, които пише в досегашната. Останалите 20 ще бъдат недообмислени дивотии, в голямата си част предложени от патриотите. Те вече започнаха да дават идеите – наборна военна служба, образователен ценз за гласуване и други. Това е начин вместо да се обсъжда проблема, който поставя протестът - за реформа на прокуратурата, да се смени темата. Хората да бъдат вкарани в популистки дебат и да бъдат разделени“, смята Христо Иванов.

Той твърди, че не ни трябват изменения в съществуващата конституция. Тази изцяло нова конституция никъде не е публикувана, каза още председателят на „Да, България“. Според него тя е умотворение на Данаил Кирилов и група съветски учени. „Единственото друго име, което разбрахме, че участва, е Яне Янев. Това, според Кирилов, било техен труд, тяхна тайна, бил информиран от изследване на Яне Янев“, каза той и добави, че Борисов обявява „таен, задкулисно написан проект за нова конституция“.

Главният прокурор да бъде привикван в парламента, за да се отчита за работата на прокуратурата – това предложи Борисов в новия проект. „Може да говори по дела, ако има разрешението на наблюдаващия прокурор. Но това вече е факт. Това е част от конституцията и сега. Големият проблем е, че ГЕРБ не са задавали нито един въпрос, когато главният прокурор идва в парламента. Отново виждаме страх от Пеевски и от сараите“, каза Иванов.

„Говори се за разделяне на ВСС на два отделни съвета, но без конкретика – от какво ще е съставен прокурорският съдебен съвет например. Ще бъдат прекратени правомощията на ВСС, но не и на главния прокурор. Това значи, че Борисов отново ще се появи и ще каже, че реформата на прокуратурата се отлага за след новия мандат – тогава беше на Цацаров, сега ще бъде на Гешев. Борисов прави едно – опитва се по всякакъв начин да спаси Гешев, защото той е най-важният инструмент на Пеевски и на сараите“, смята Христо Иванов.

Управляващите внасят проект за нова Конституция, искат Велико народно събрание

Днес премиерът обяви „контактна група“, която ще опита да убеди депутатите да подкрепят ГЕРБ за новата конституция. Тя е съставена от Даниела Дариткова, Менда Стоянова и Цвета Караянчева.

„Нито една от тях не е юристка. Тези титанки ще обсъждат събирането на 120 подписа“, каза председателят на „Да, България“. „Всичко това е абсолютна гавра с искането на младите хора на протеста, в които Борисов иначе се кълне. В ГЕРБ няма капацитет, за да бъде написана нова конституция. Затова ние сме абсолютно против и отказваме да участваме в подобен дебат“.

Днес премиерът нарече Иванов „цар на задкулисието“. Според съпредседателя на „Демократична България“ обаче това се отнася до самия Борисов.

„Като става дума за задкулисие – смятам, че то се чисти име по име, казус по казус и схема по схема. Затова ви занимаваме с конкретни наши действия. Днес внасяме писмо до Борисов с напомняне, че изтече 1 месец, откакто публично обеща да ни представи документите за данъчното отчитане на „Лукойл“. Ние водим дело срещу НАП да ни бъдат предоставени два ревизионни акта, в които смятаме, че е възможно да се съдържа отговора на съмненията, че с различни счетоводни манипулации „Лукойл“ е укривал печалба или си е спестявал декларирането на печалба“, каза Иванов.

На база на това, според него, от компанията са спестени данъци от около милиард лева. От партията на Иванов водят дела за достъп до обществена информация, като ги спечелиха на последна дистанция. ВАС осъди НАП да им предостави тези актове, но НАП отказва.

„Обърнахме се към принципала на НАП с едно писмо, когато Горанов бе министър на финансите. Той не ни отговори. Борисов обеща да ги даде, но не на мен – аз искам те да са публични“, каза Иванов, преди да пусне писмото в Министерски съвет.


Прочетете още:

Обяснено: "Рестартът" и Великото Народно събрание

Протестиращи нахлуха в Министерството на правосъдието


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024