Христо Иванов: С решението си КС каза, че България е прокурорска република Снимка: © Скрийншот, bTV

„В България има модел, който е безпрецедентен, и който КС обяви за елемент на нашето държавно устройство. Всъщност КС каза, че България е прокурорска република. Най-сетне това нещо беше признато". Така бившият депутат и председател на "Да, България" в оставка Христо Иванов коментира решението на Конституционния съд от петък, с което на практика бяха отменени най-важните елементи от съдебната реформа, приети от 49-ото Народно събрание.

„Само ден преди това фамозно решение излезе доклад на Европейската комисия, от който зависят милиарди. На конституционните съдии им е толкова важно да запазят модела, че заплашиха интеграцията на България в Шенген, защото ключов аргумент, за това да бъдем допуснати в шенгенското пространство, беше именно тази конституционна промяна. Заплашват европейското финансиране. Но това няма никакво значение за тях, защото става дума за огромна власт“, каза той в интервю за bTV.

По думите му в момента тече операция "предаване на щафета", чиято цел е запазването на влиянието на Делян Пеевски в съдебната власт.

Той прогнозира бърз избор на нов главен прокурор и смяна на шефа на ВАС, защото зануляването на съдебната реформа е първата стъпка от по-голям план.

"Същият ВСС, който е далеч извън мандата си, който е тотално дискредитиран, ще започне процедурите за избор на нов главен прокурор и нов председател на ВАС. Тези фигури трябва да бъдат избрани от хората, които работят за Делян Пеевски и се ползват от неговото доверие, така че да бъдат назначени други, които да поемат щафета. Г-н Чолаков вече е измислил как да остане почетен председател на съда и да запази своето влияние. Тече операция за предаване на щафетата, така че да бъде запазено влиянието на Делян Пеевски в съдебната власт", каза Иванов.

По думите му КС инсталира "поредните лейтенанти на Пеевски и задкулисието, които са се разчевръстили и бързат".

Той обаче подчерта, че парламентът няма нищо общо с това.

"Тези решения се взимат от Висшия съдебен съвет, който избра Гешев, абсолютно скандално, и уволни Гешев, когато му каза Делян Пеевски. Същият съдебен съвет сега ще избере за главен прокурор този, когото Делян Пеевски посочи", добави бившият депутат.

Иванов заяви, че няма информация кой ще е следващият главен прокурор, но знае "кой няма да бъде".

"Не знам дали господин Сарафов вече е разбрал, че няма да бъде той. Мисля, че още се надява. Надява се, че ако това не се случи (да стане гл. прокурор - бел. ред), ще отиде в КС, но и това няма да стане", предрече той, като изтъкна, че Сарафов е само временно изпълняващ длъжността, а "времето му изтича".

"Особено гнусно е, че това се случва в навечерието на един светъл празник, който все още не е обявен за национален, но предстои и това да се случи, доколкото разбирам. А именно днес господин Пеевски има рожден ден", каза Иванов и нарече решението на КС "огромен подарък" за рожденика.

"Току що КС предаде възможността Делян Пеевски да си презареди влиянието в съдебната власт, а от там и в политическата система. На тепсийка му я поднесе", каза той.

Иванов нарече действията на КС "шизофренични" - едни и същи конституционни съдии казват, че не може да се отнемат правомощията на главния прокурор, но на президента може.

"Именно тук си личи кой е поръчителят. Трябва да бъде запазен скъпоценният министър на вътрешните работи", коментира политикът.

Той припомни, че дори Ахмед Доган призна, че прокуратурата се използва за политически цели, визирайки писмото на почетния предсетел, в което настоява за оставката на Пеевски и на още петима членове на ръководството на ДПС.

Председателят на ДБ в оставка се съгласи, че едно Велико Народно събрание би помогнало да се решат част от проблемите с Конституцията, но според него свикването му е доста рисковано, защото то може да промени и много други неща.

"От тази гледна точка ще се опитаме да приложим други механизми, но нека това да остане като елемент на изненада", каза Иванов.

Той каза още, че съдебната реформа е "отишла в кошчето, което се казва Никола Филчев".

„Филчев е модел. При него стана ясна пълната лудост на това да концентрираш толкова власт в един човек на върха на една репресивна институция, каквато е прокуратурата и в същото време да няма никаква възможност за контрол върху тази фигура“, добави Иванов.

По думите му никъде по света не съществува такъв модел.


КС занули съдебната реформа, но запази новия вид на служебния кабинет

Юристите след решението на КС: "Конституция все повече прилича на мавзолей"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024