Huawei FreeBuds Pro 2: Нито дъжд, нито пот може да ги уплаши

Безмилостно жестока е борбата на пазара на безжични слушалки в последните години. В нея не се пестят средства, влагат се топ технологии, а това, което е било страхотно през 2020 г., вече е безнадеждно остаряло.

През същата тази година Huawei пуснаха успешния модел FreeBuds Pro, версията му от 2022 обаче е значително по-добра.

Първото, което се забелязва още като вземете кутията в ръце, е ко-брандирането с Devialet. Това не е първото устройство на Huawei в сътрудничество с френската марка, която е една от най-иновативните и успешни компании в high-end аудиосектора.

Затова, преди да разкажем за всичко останало като софтуер, управление и удобства, да обобщим най-важното за звука – детайлен и пространствен, без издут бас (честа практика при слушалките, която в много случаи води до размазване на средните честоти и убива сладостта на музиката).

Едно от редките (и скъпи) неща в аудиото е да се постигне такава настройка, че да "чуваш" стените на студиото - или по-скоро да имаш усещането за помещението, в което е направен записът. Това беше първото ми впечатление и от FreeBudsPro2.

Прекарвам с тях вече доста време – на плаж, на работа, докато тренирам, ползвам ги с лаптоп и с телефон, а най-хубавото е, че имам възможност да ги сравня пряко с конкурентен модел в същия ценови клас.

FreeBuds Pro 2 се произвеждат в три цвята - този, който аз имам, е наситено металическо сиво. Това е и основният цвят, който Devialet ползват за high-end усилвателите си и смятам, че репликирането му тук е търсен ефект.

Тапите на Huawei са леки, ергономични, лесно застават в ухото и не предизвикват усещането за вакуум и рязко оглушаване, характерен за много „in-ear“ устройства.

Предната им част – тази която влиза в ухото – не е цилиндрична, а леко елипсовидна и предполагам, че на това частично се дължи доброто поведение на слушалките, когато са поставени.

Те застават „леко“ в ухото, присъствието им е, така да се каже, невидимо, но са стабилни и не падат. Пробвах с бягане, резки движения на главата и други гимнастики, но истината е, че си стоят на мястото. Устойчиви са на влага, това също е изпробвано - нито дъжд, нито пот може да ги уплаши.

Huawei FreeBuds Pro 2 имат система за динамично шумопотискане, която реагира на околния шумов фон и съответно се адаптира. За целта на всяка от слушалките има по 3 микрофона. Два от тях работят за динамичния шумов контрол, а третият е в предната част на слушалката и „мери“ акустичната среда в ухото ви. В софтуера за управление на FreeBuds Pro 2 за няколко секунди можете да направите тест, който да ви каже дали ги поставяте по оптимален начин.

Приложението е доста добро, работи бързо и точно, препоръчвам да го ползвате активно. Там ще намерите и настройки на звука с три предварително зададени режима (единият е Devialet звук) и отделен пълноценен еквалайзер.

Разбира се, софтуерът показва нивото на батерията на слушалките и в кутията, служи за актуализация на софтуера и т.н.

Като цяло FreeBuds Pro 2 създават усещането, че разполагате с премиум продукт със съответстващото на цената потребителско преживяне, както е модерно да се казва в технологичните среди.

Качеството на сигнала при телефонни разговори е много добро, за музиката вече казах.

Не съм изпробвал как реагират на mp3, което е стандартът за стрийминг на Spotify, но с TIDAL Hi-Fi звуковата картина е на високо ниво, слушах през тях и QOBUZ, което е стрийминг платформата, смятана за тази с най-качественото излъчване, и очаквано - FreeBuds Pro 2 се справят отлично, включително със сложни за възпроизвеждане парчета като класическа музика например. За това има причина. В тези "тапи" за първи път при слушалките има така наречания от производителя High Resolution Dual Sound System, което значи, че ниските и високите честоти разботят с отделни мембрани, а дигитален кросоувър управлява този процес. Слушалките възпроизвеждат свърх високи честоти - между 14 000 и 48 000 Hz, което помага за увеличения обем на картината, и създаването на усещането за пространство.

FreeBuds Pro2 поддържат и най-съвременния кодек за възпроизвеждане чрез Bluetooth - Apt-X, което много производители си спестяват. Изобщо, тези слушалки са направени за хора с определено отношение към качественото звуковъзпроизвеждане.

Две думи и за живота на батерията - с включено шумоподтискане FreeBuds Pro 2 издържат 4 часа, с изключено ANC изкарват до 6 часа и половина.

Не са евтини, струват 399 лева, но в края на краищата в този конкурентен пазар получаваш толкова, за колкото си платил, а при Huawei FreeBuds Pro 2 всеки лев си заслужава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024
Важно днес

България е втора по най-нисък дълг в ЕС за 2023 г.

Бюджетният дефицит е бил 1,9% от БВП

19:30 - 22.04.2024
Важно днес

Георги Семерджиев е осъден на 20 години затвор и на втора инстанция

Той уби две момичета при жестока катастрофа през 2022 г.

18:58 - 22.04.2024