Хутите атакуваха американски военен кораб в Червено море Снимка: © Getty Images

Йеменските хути изстреляха противокорабна ракета към американски военен кораб в Червено море, но американски изтребител е успял да я свали и да предотврати удар.

Това е поредният инцидент в района на Червено море, където йеменските бунтовници атакуват обекти на международното корабоплаване в рамките на кампания, която според тях е в подкрепа на палестинците.

Нападението в неделя е първият признат от САЩ обстрел от страна на хутите, откакто страната и н съюзници започнаха да нанасят удари по хутите в петък. Това предизвика заплахи за "силен" отговор от страна на подкрепяната от Иран милиция, като увеличи опасенията за разрастване на конфликта в Близкия изток отвъд Газа.

Според Централното командване на САЩ (Centcom), което съобщи новината в изявление в социалната мрежа X, при последния инцидент няма пострадали или нанесени щети

Centcom заяви, че ракетата е била свалена близо до йеменския пристанищен град Ходейда - четвъртият по големина град в страната.

По-рано в неделя хутите се оплакаха, че американски самолети са били забелязани да летят близо до йеменското въздушно пространство и крайбрежните райони. Говорителят на хутите Мохамед Абдулсалам определи дейността на "вражеските" самолети като грубо нарушение на националния суверенитет.

Кои са хутите и защо атаките им в Червено море са опасни за световната икономика

САЩ нанесе нови удари срещу хутите в Йемен


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024