САЩ нанесе нови удари срещу хутите в Йемен Снимка: © Getty

Съединените щати са нанесли още един удар по силите на хутите в Йемен в опит да се защити корабоплаването в Червено море.

Рано в събота местно време ескадреният миноносец "Карни" е изстрелял ракети "Томахоук" "за да намали способността на хутите да атакуват плавателни съдове, включително търговски кораби", се казва в изявление на Въоръжените сили на САЩ в X.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че първоначалните удари са били насочени към способността на хутите да съхраняват, изстрелват и насочват ракети или безпилотни летателни апарати, които групировката използва през последните месеци, за да заплашва корабоплаването в Червено море.

Американо-британската атака е намалила капацитета на хутите да извършват нови нападения, твърди Пентагонът, като добавя, че в 28 обекта са били поразени 60 цели.

Съобюава се за експлозии във военни бази близо до летищата в столицата Санаа и третия йеменски град Таиз, както във военноморска база в главното йеменско пристанище на Червено море Ходейда и военни обекти в крайбрежната провинция Хаджа.

Новите нападения идват само ден след като Великобритания и САЩ нанесоха въздушни удари срещу хутите в Йемен.

  • Ислямистката групировка е отговорна за поредица от нападения и превземания на товарни кораби, които преминават между Суецкия канал и Аденския залив - един от най-важните транспортни маршрути за световната търговия.
  • Напрежението в района крие потенциален риск за веригите на доставки на горива и стоки между Близкия изток, Китай и Европа.
  • В резултат на въздушните удари в четвъртък Цената на сорт "Брент" се покачи с близо 4% до 80,55 долара за барел.

"Ще се уверим, че ще отговорим на хутите, ако продължат с това възмутително поведение", заяви американският президент Джо Байдън, цитиран от агенция „Ройтерс“.

Администрацията на Байдън извади хутите от списъка на Държавния департамент на "чуждестранните терористични организации" през 2021 г.

Попитан от репортери преди часове дали смята, че терминът „терористичен“ описва движението сега, Байдън отговори утвърдително.

"Смятам, че те са такива", каза той.

Хутите, които контролират Сана и голяма част от западната и северната част на Йемен, съобщиха, че няма да спрат атакатите си срещу регионалното корабоплаване. Те започнаха да нападат кораби, свързани с Израел и САЩ в Червено море, малко след като започна войната в Газа заради атаките на "Хамас" на израелска територия.

Междувременно кадри от дронове на телевизията на хутите "Ал-Масира" показаха стотици хиляди хора в Сана, които скандират лозунги срещу Израел и САЩ.

"Вашите удари по Йемен са тероризъм", каза Мохамед Али ал-Хути, член на Върховния политически съвет на хутите, като добави, че "Съединените щати са дяволът."


Кои са хутите и защо атаките им в Червено море са опасни за световната икономика

12 държави с призив към хутите: Спрете атаките в Червено море или ще има последствия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024