Идва ли краят на медицинските бележки в училище? БЛС се обяви против идея на проф. Хинков

Медицинските бележки за ученици, които бяха направени изцяло електронни от 1 октомври 2023 г., може да отпаднат изцяло.

Вместо това - има идея училищата да приемат амбулаторните листове, които личните лекари съставят при всеки преглед на дете.

Планът беше обявен от министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков в неделя, но веднага се сблъска със съпротива от страна на Българския лекарски съюз.

Идеята за промяна дойде малко след публикуването на данните за смущаващо високи такси, които личните лекари начисляват за една извинителна бележка - до 57 лв. в София. Това се случва, въпреки че здравеопазването за деца до 18 г. е безплатно и не се събират потребителски такси за преглед на деца.

Какво предлага Министерството на здравеопазването:

Проф. Хинков предлага да се отмени изцяло издаването на медицински бележки за ученици, а вместо тях да се използва амбулаторният лист.

"Имаме принципното одобрение на този акт от страна на Българския лекарски съюз. Очакваме това нещо да се финализира в най-скоро време, така че медицинската бележка да отпадне като документ, който допълва това, което се прави от общопрактикуващия лекар“, каза Хинков пред bTV в неделя.

Позицията му дойде след множество критики от родители и лекари, които се оказаха недоволни от системата на електронните извинителни бележки - едните заради извънредните разходи, а другите заради допълнителния ангажимент.

Заради това беше предложено и да се увеличи срокът, в който родителите сами могат да освобождават децата си от учебни дни "по уважителни причини", вместо да се налага да ги водят на прегледи за една бележка.

Сега обаче Българският лекарски съюз се скара задочно със здравния министър, като обяви несъгласие с предложения от него подход.

От БЛС отричат да са давали съгласие за идеята, която Хинков лансира пред bTV, и твърдят, че са научили за нея от медиите.

От съсловната организация добавят, че изказаното предложние повдига много въпроси, сред които и такива за защита на личните данни на децата.

"Каква част от "чувствителната“ информация за здравословното състояние на ученика, съдържаща се в амбулаторния лист, ще постъпва в училище и кой ще има достъп до нея? С каква промяна в нормативната уредба ще се въведе тази новост? В какви срокове се планира да се въведе промяната? Какво се случва с отсъствията на децата, лекувани в болниците?", питат лекарите.

Към този момент няма отговор от страна на здравния министър, но министърът на образованието Галин Цоков се намеси.

Той потвърди, че идеята все още е на ранна фаза и все още не е формирана междуведомствената група, която да обсъди по-подробно предложението на Министерството на здравеопазването.

Галин Цоков също се изказа предпазливо по повод предложението за пълно премахване на бележките, което ще изисква промени в закони и наредби, свързани с образователната система.

"Вторият по-труден въпрос е как ще се пренесе тази информация (за отсъствията) в амбулаторните карти - така че в информацията, която стига до електронните дневници, да няма лични данни или данни, свързани със здравното досие на учениците", допълни той.

Не е ясно дали идеята за реформа ще може да се осъществи - и как - преди ротацията през март 2024. Христо Хинков вече заяви намерението си да се оттегли от кабинета заради липса на политическа подкрепа за основните му политики в здравната система.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024