Илхан Кючюк: Дълбочината на кризата в ДПС предполага много по-силно оперативно участие на Доган Снимка: © Скрийншот, bTV

"Със сигурност дълбочината на кризата в ДПС предполага много по-силно оперативно участие на Доган". Така отговори евродепутатът и зам. председател на партията Илхан Кючюк на въпрос дали почетният председател би могъл да се завърне в активната политика.

Кючюк отхвърли спекулациите, че е сред "подготвяните" за нов лидер начело на Движението с думите, че "това не седи на дневен ред".

"Повтарят, че трябва да се борим с деребеите. Чудесно, аз напълно разбирам идеята, че един политик рано или късно се изхабява. Но госпожа Ибрямова, която 20 години беше личен секретар на доктор Доган, дали е част от тези деребеи? Защо тя беше принудена да напусне? По-скоро ѝ беше показана вратата", заяви политикът в интервю за "120 минути" по bTV.

По думите му Ибрямова трябвало да избере между Пеевски и Доган.

"Чуваме много силни аргументи в посока гласа на хората. Безспорно, в политиката, той е важен. Всеки от нас получава своята политическа легитимация от избирателя. Нo за едни може да се прилага аргументът "ето, структурите не го искат него и той трябва да напусне", чрез подписване на бели листи, но за други този принцип някак не е възможен", коментира Кючюк политическите рокади в партията през последните няколко седмици.

Евродепутатът заяви, че не е разговарял с Ахмед Доган относно решението му да предложи именно Делян Пеевски за съпредседател на ДПС.

"Но със самия Делян Пеевски разговарях в самото начало. И, повярвайте ми, идеите бяха съвсем различни. Да се направи една силна, организирана партия, в която младите хора да участват в политическия дебат и да получават медиен излаз. Няколко месеца по-късно резултатът е коренно различен - ние получаваме посттоталитарно модерно управление. И в един момент човек трябва да си зададе въпроса: Кой е следващият?", допълни той.

По думите му заради наложените върху Пеевски санкции "Магнитски" "ДПС като избирателно тяло се е стигматизирало".

"Да, може би има основание да кажем, че прекалено дълго мълчахме за определени действия, които се случваха в партията", гласеше отговорът на Кючюк на въпрос дали партията дължи извинение на своите избиратели.


Може ли Хасан Азис да е следващият лидер на ДПС? Спекулациите се засилват

Снимка на Делян Пеевски в парламента Не всяко "Ново начало" е на Делян Пеевски

Снимка на пленарната зала в европейския парламент АЛДЕ се усети кой е Пеевски и заплаши ДПС с изключване


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024