Люксембург е финансовият рай в сърцето на Европа – там се крият тайните на 55 хиляди офшорни компании, които управляват активи за повече от 6 трилиона евро и прекарват парите си през херцогството с цел избягване на данъци и проверки. Сред тях има и български собственици в над 250 фирми с актив повече от 500 млн. евро, като някои от тях са заподозрени във финансови измами.

Това показва мащабното разследване OpenLux на френското издание „Le Monde“, което работи по разкритията повече от година заедно с медии като „Зюдойче Цайтунг“, „Le Soir“, OCCRP и др. Партньор в международното разследване е и българското онлайн издание „Биволъ“, което тепърва ще публикува повече информация за българската следа.

Те са открили над сто лица с български паспорт и десетки чужденци с местожителство в България, които управляват активи през люксембургски офшорки. Според информацията – в списъка са някои от най-богатите хора в България, чието благосъстояние се натрупва в „тъмните години на прехода“. Близки на високопоставени магистрати и свързани с управлението бизнесмени са заподозрени в пране на пари в херцогството заради съмнителните си финансови операции.

Люксембург обаче е и финансов рай за български хай-тек предприемачи и индустриалци, чийто бизнес изглежда чист, гласи информацията от разследването. Очаква се отговор от НАП дали агенцията е наясно с финансовите операции на българите, които са бенефициери на фирми в херцогството.

От "Le Monde" също все още не са публикували подробна информация по разследването. На 8 февруари френската медия съобщи, че стотици международни корпорации като LVMH, Kering, Altice, Pfizer и Amazon са открили филиали в „данъчното убежище“ Люксембург. Известни по целия свят личности като Кристиано Роналдо, Шакира, Тайгър Уудс и кралят на Бахрейн също управляват парите си от страната, намираща се между Белгия, Франция и Германия.

В Люксембург се намират средствата на поне 279 милиардери от списъка на Forbes, като 90% от компаниите в страната били собственост на чуждестранни граждани.

В OpenLux се разкриват още съмнителни средства, които идват от престъпни дейности или са свързани с престъпници – фирми, доближени до италианската и руската мафия, както и до крайно дясната партия на Италия „Lega Nord“.

Според Le Monde – именно Люксембург е перфектното място, от което да управляваш парите си, тъй като държавата разполага с финансови разпоредби, съобразени с бизнеса, лесен и пряк достъп до институциите и стабилен политически живот. Но изборът обикновено се свързва и с данъчната оптимизация и дискретността – две особено важни характеристики на офшорните дестинации. Те са резултат от политиката на бившия министър-председател Жан-Клод Юнкер, който по-късно управляваше ЕК, отбелязва изданието.

Люксембург отрича твърденията за укриване на данъци и пране на пари на нейна територия. Във вторник финансовият министър Пиер Граменя каза пред RTL, че за пореден път страната става мишена на критики заради „прозрачния и отворен регистър на компаниите“. „Хората не идват с парите си тук, за да се крият. Идват, защото тук могат да управляват парите си по-добре, отколкото в своите страни“.

През следващите няколко дни се очакват по-подробни публикации от медиите, участващи в разследването, които да осветлят имената зад най-богатите офшорни компании.


Три български банки и Ружа Игнатова в досиетата FinCEN

Зюддойче Цайтунг: Криптокралицата от България, която взе парите и избяга


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"