Люксембург е финансовият рай в сърцето на Европа – там се крият тайните на 55 хиляди офшорни компании, които управляват активи за повече от 6 трилиона евро и прекарват парите си през херцогството с цел избягване на данъци и проверки. Сред тях има и български собственици в над 250 фирми с актив повече от 500 млн. евро, като някои от тях са заподозрени във финансови измами.

Това показва мащабното разследване OpenLux на френското издание „Le Monde“, което работи по разкритията повече от година заедно с медии като „Зюдойче Цайтунг“, „Le Soir“, OCCRP и др. Партньор в международното разследване е и българското онлайн издание „Биволъ“, което тепърва ще публикува повече информация за българската следа.

Те са открили над сто лица с български паспорт и десетки чужденци с местожителство в България, които управляват активи през люксембургски офшорки. Според информацията – в списъка са някои от най-богатите хора в България, чието благосъстояние се натрупва в „тъмните години на прехода“. Близки на високопоставени магистрати и свързани с управлението бизнесмени са заподозрени в пране на пари в херцогството заради съмнителните си финансови операции.

Люксембург обаче е и финансов рай за български хай-тек предприемачи и индустриалци, чийто бизнес изглежда чист, гласи информацията от разследването. Очаква се отговор от НАП дали агенцията е наясно с финансовите операции на българите, които са бенефициери на фирми в херцогството.

От "Le Monde" също все още не са публикували подробна информация по разследването. На 8 февруари френската медия съобщи, че стотици международни корпорации като LVMH, Kering, Altice, Pfizer и Amazon са открили филиали в „данъчното убежище“ Люксембург. Известни по целия свят личности като Кристиано Роналдо, Шакира, Тайгър Уудс и кралят на Бахрейн също управляват парите си от страната, намираща се между Белгия, Франция и Германия.

В Люксембург се намират средствата на поне 279 милиардери от списъка на Forbes, като 90% от компаниите в страната били собственост на чуждестранни граждани.

В OpenLux се разкриват още съмнителни средства, които идват от престъпни дейности или са свързани с престъпници – фирми, доближени до италианската и руската мафия, както и до крайно дясната партия на Италия „Lega Nord“.

Според Le Monde – именно Люксембург е перфектното място, от което да управляваш парите си, тъй като държавата разполага с финансови разпоредби, съобразени с бизнеса, лесен и пряк достъп до институциите и стабилен политически живот. Но изборът обикновено се свързва и с данъчната оптимизация и дискретността – две особено важни характеристики на офшорните дестинации. Те са резултат от политиката на бившия министър-председател Жан-Клод Юнкер, който по-късно управляваше ЕК, отбелязва изданието.

Люксембург отрича твърденията за укриване на данъци и пране на пари на нейна територия. Във вторник финансовият министър Пиер Граменя каза пред RTL, че за пореден път страната става мишена на критики заради „прозрачния и отворен регистър на компаниите“. „Хората не идват с парите си тук, за да се крият. Идват, защото тук могат да управляват парите си по-добре, отколкото в своите страни“.

През следващите няколко дни се очакват по-подробни публикации от медиите, участващи в разследването, които да осветлят имената зад най-богатите офшорни компании.


Три български банки и Ружа Игнатова в досиетата FinCEN Три български банки и Ружа Игнатова в досиетата FinCEN

Зюддойче Цайтунг: Криптокралицата от България, която взе парите и избяга Зюддойче Цайтунг: Криптокралицата от България, която взе парите и избяга


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024