Има проблеми при тавана от 15% в надценката на хляба, показва анализът на финансовото министерство Снимка: © Getty Images

Четири дни преди да влезе в сила таванът на надценката от 15% за три вида хляб - бял, "Добруджа" и типов, финансовият министър Людмила Петкова съобщи, че има проблеми при прилагането на мярката.

От думите ѝ стана ясно, че анализът, който беше възложен на финансовото министерство е готов и той е показал, че съществуващото в момента в законодателството определение за търговска надценка, не може да се приложи по отношение на хляба. Освен това в закона липсва контролен орган, който да следи дали се спазва от търговците надценката. Не са предвидени и санкции за нарушителите.

"Още нещо - 15% таван на надценката се прилага към цялата верига на доставки, от производител до потребител, което означава както на едро, така и на дребно. За да може да се проследи какви са цените надценките, лицата трябва да ги посочват в дневниците за покупко-продажби", каза Петкова, но това не е изрично разписано.

По думите ѝ анализът е потвърдил, че формулираната надценка от 15% е адекватна, както и че няма нужда от допълнителен стандарт за трите типа хляб, върху чиито цени е наложен таван на надценката, тъй като в законодателството има определение за тях.

Петкова уточни, че анализът на Министерството на финансите е внесен в Народното събрание и предстои парламентът да реши дали надценката от 15% да се запази, да се промени или да се увеличи размерът ѝ.

Промените в закона за ДДС бяха одобрени тихомълком в последния редовен пленарен ден на 49-ото Народно събрание, а търговските вериги предупредиха, че липсва информация как ще се прилага таванът за надценката, катко и че това е намеса в конкуренцията, която може да доведе до изчезване от рафтовете на артикулите с фиксирана надценка.

Фиксираната търговска надценка в продажната цена на хляба беше въведена през преходните и заключителни разпоредби на... Закона за хазарта. Там депутатите записаха две промени в Закона за ДДС:

  • Преференцията за 0% ДДС на хляба и брашното беше удължена с още шест месеца до 31 декември 2024 г.
  • Забранено беше да се формира повече от 15% надценка между цената на производителите на хляб и крайното потребление. Според записаното мярката важи до 31 декември 2024 година.

Предложението дойде от депутата от ДПС Йордан Цонев, който го аргументира с думите: "производителите ни уведомиха, че 60% от продажната цена на хляба е други разходи – транспортни и търговски, а 40% е себестойността на хляба".

По предложение на Десислава Танева (ГЕРБ) беше направено уточнение, че лимитът ще важи само за най-масовите видове хляб - бял, типов и "Добруджа".

Текстовете бяха приети с гласове от всички партии с изключение на ПП-ДБ, които масово гласуваха "въздържали се".

"Фините настройки" на мярката бяха завещани на 50-ото Народно събрание, а на Министерството на финансите беше възложено да направи анализ за ефекта от мярката и дали фиксираната надценка е адекватна, или трябва да бъде увеличена.

Така два работни дни преди мярката да влезе в сила, все още не е ясно ще се приложи ли тя изобщо и по какъв начин ще стане това.

Йордан Цонев За закона за хазарта, надценката на хляба и удобството, наречено "преходни и заключителни разпоредби"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

БСП не дава на Нинова отново да се кандидатира за лидер

Нинова не може да бъде избрана отново за лидер на БСП, реши контролна комисия на партията

17:45 - 29.06.2024
Важно днес

Пеевски обяви "ново начало" за ДПС след чистката на ключови кадри в партията

Пеевски предупреди, че който не разбира новото начало в ДПС, "остава в миналото"

16:43 - 29.06.2024
Важно днес

Тупарев: Институциите продължават да действат като бухалки и обслужват престъпни схеми

Продуцентът смята, че обвинението срещу него представлява "целенасочена репресия"

15:45 - 29.06.2024
Важно днес

Личната секретарка на Доган е следващата отстранена при чистката в ДПС

Сътресенията в ДПС стигнаха и до личната секретарка на Доган - Биршен Ибрямова

14:43 - 29.06.2024
Политика

Василев: Властта на задкулисието у нас е в прокуратурата и съдебната система

Съпредседателят на ПП-ДБ вижда, че Пеевски прави "сериозна заявка да овладее държавата" с помощ от по-малките партии и ГЕРБ

13:47 - 29.06.2024
Важно днес

Военното разузнаване активизира прокуратурата и ДАНС срещу депутат от ПП-ДБ

СВР подава сигнал срещу депутат от ПП-ДБ след негово интервю с критики към началника на службата

13:10 - 29.06.2024
Важно днес

Задържаха хакера "Емил Кюлев", пробил в базата данни на банки и институции

Зад потребителското име "Емил Кюлев" се крие 21 годишният Теодор Ил.

11:29 - 29.06.2024
GEN Z дневници

Vol. 27: Долу ръцете от роклята на Мила Роберт, Пол Мескал по боксерки, билет с кауза

5 новини от седмица, направили впечатление на Gen Z

11:04 - 29.06.2024