Има проблеми при тавана от 15% в надценката на хляба, показва анализът на финансовото министерство Снимка: © Getty Images

Четири дни преди да влезе в сила таванът на надценката от 15% за три вида хляб - бял, "Добруджа" и типов, финансовият министър Людмила Петкова съобщи, че има проблеми при прилагането на мярката.

От думите ѝ стана ясно, че анализът, който беше възложен на финансовото министерство е готов и той е показал, че съществуващото в момента в законодателството определение за търговска надценка, не може да се приложи по отношение на хляба. Освен това в закона липсва контролен орган, който да следи дали се спазва от търговците надценката. Не са предвидени и санкции за нарушителите.

"Още нещо - 15% таван на надценката се прилага към цялата верига на доставки, от производител до потребител, което означава както на едро, така и на дребно. За да може да се проследи какви са цените надценките, лицата трябва да ги посочват в дневниците за покупко-продажби", каза Петкова, но това не е изрично разписано.

По думите ѝ анализът е потвърдил, че формулираната надценка от 15% е адекватна, както и че няма нужда от допълнителен стандарт за трите типа хляб, върху чиито цени е наложен таван на надценката, тъй като в законодателството има определение за тях.

Петкова уточни, че анализът на Министерството на финансите е внесен в Народното събрание и предстои парламентът да реши дали надценката от 15% да се запази, да се промени или да се увеличи размерът ѝ.

Промените в закона за ДДС бяха одобрени тихомълком в последния редовен пленарен ден на 49-ото Народно събрание, а търговските вериги предупредиха, че липсва информация как ще се прилага таванът за надценката, катко и че това е намеса в конкуренцията, която може да доведе до изчезване от рафтовете на артикулите с фиксирана надценка.

Фиксираната търговска надценка в продажната цена на хляба беше въведена през преходните и заключителни разпоредби на... Закона за хазарта. Там депутатите записаха две промени в Закона за ДДС:

  • Преференцията за 0% ДДС на хляба и брашното беше удължена с още шест месеца до 31 декември 2024 г.
  • Забранено беше да се формира повече от 15% надценка между цената на производителите на хляб и крайното потребление. Според записаното мярката важи до 31 декември 2024 година.

Предложението дойде от депутата от ДПС Йордан Цонев, който го аргументира с думите: "производителите ни уведомиха, че 60% от продажната цена на хляба е други разходи – транспортни и търговски, а 40% е себестойността на хляба".

По предложение на Десислава Танева (ГЕРБ) беше направено уточнение, че лимитът ще важи само за най-масовите видове хляб - бял, типов и "Добруджа".

Текстовете бяха приети с гласове от всички партии с изключение на ПП-ДБ, които масово гласуваха "въздържали се".

"Фините настройки" на мярката бяха завещани на 50-ото Народно събрание, а на Министерството на финансите беше възложено да направи анализ за ефекта от мярката и дали фиксираната надценка е адекватна, или трябва да бъде увеличена.

Така два работни дни преди мярката да влезе в сила, все още не е ясно ще се приложи ли тя изобщо и по какъв начин ще стане това.

Йордан Цонев За закона за хазарта, надценката на хляба и удобството, наречено "преходни и заключителни разпоредби"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пълна промяна в поръчката за нови влакове за БДЖ след отказ на Stadler

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024