Снимка: © Getty Images

Притесненията за отраженията на епидемията от коронавируса върху световната икономика са напълно легитимни, но забавяне се усеща още в края на 2019г. За някои от най-големите икономики епидемията просто ще потвърди вече съществуващи слабости.

Япония: Третата по големина икономика се свива с 1.9% в последното тримесечие на 2019г. Основната причина е в повишаването на търговският данък (sales tax), както и последствията от опустошителен тайфун. Това е най-големият спад в японската икономика от 2014г насам.

Германия: Най-голямата европейска икономика не расте още от периода преди епидемията от коронавируса. Смята се, че производствените предприятия в Гермаия преживяват трудни времена, и това е основната причина за застоя.

Последните анализи от февруари сочат, че има страхове от отраженията на коронавируса върху световната търговия.

Основни двигатели на растежа като Китай и Индия също са в процес на забавяне през 2019. Хонг Конг е в рецесия, (със сигурност Хонконг и революцията срещу техно-тоталитаризма на Китай имат отношение към това).

Всички тези симптоми видят до притеснения доколко световната икономика ще е в състояние да издържи шока на епидемията от коронавирус.

„Стойността на активите глобално се качва, след като САЩ и Китай постигнаха „спиране на огъня“, но резултатите на компании с международна мрежа на доставки остават под голямо съмнение“ - казва икономистът от „Bank of America“ Итън Харис пред CNN.

Apple вече обяви, че няма да може да постигне планираните резултати за първото тримесечие на 2020 заради епидемията, очаква се и други световни компании да направят подобни анонси.

Междувременно в края на миналата седмица доларът постигна исторически най-високото си ниво от три години насам. Американската икономика е в растеж и експанзия, и на фона на общата несигурност доларът и деноминираните в долари активи се смятат за „сигурна“ територия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пламен Николов: България не е имала премиер като мен досега

Изчегъртването "няма да е стратегия на правителството"

Слави Трифонов реши да изясни "тайминга" на номинацията на Пламен Николов

ИТН се разграничи от "спекулациите" около кандидатурата на Петър Илиев

“Делта” вариантът вече преобладава в България

63% от секвенираните проби са с новия вариант

Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"

От кастинга за политици на Слави Трифонов до премиерския мандат

"Към себе си" от бъдещия премиер на България

"Светлите примери" на следващия министър-председател

Несъбраните такси от хазарт са около 700 млн. лв., а само 5% са върнати по съдебен път

Асен Василев уличи ДКХ в "активни действия, които са позволили тези пари да не бъдат търсени и да не бъдат събрани"