Снимка: © Getty Images

Притесненията за отраженията на епидемията от коронавируса върху световната икономика са напълно легитимни, но забавяне се усеща още в края на 2019г. За някои от най-големите икономики епидемията просто ще потвърди вече съществуващи слабости.

Япония: Третата по големина икономика се свива с 1.9% в последното тримесечие на 2019г. Основната причина е в повишаването на търговският данък (sales tax), както и последствията от опустошителен тайфун. Това е най-големият спад в японската икономика от 2014г насам.

Германия: Най-голямата европейска икономика не расте още от периода преди епидемията от коронавируса. Смята се, че производствените предприятия в Гермаия преживяват трудни времена, и това е основната причина за застоя.

Последните анализи от февруари сочат, че има страхове от отраженията на коронавируса върху световната търговия.

Основни двигатели на растежа като Китай и Индия също са в процес на забавяне през 2019. Хонг Конг е в рецесия, (със сигурност Хонконг и революцията срещу техно-тоталитаризма на Китай имат отношение към това).

Всички тези симптоми видят до притеснения доколко световната икономика ще е в състояние да издържи шока на епидемията от коронавирус.

„Стойността на активите глобално се качва, след като САЩ и Китай постигнаха „спиране на огъня“, но резултатите на компании с международна мрежа на доставки остават под голямо съмнение“ - казва икономистът от „Bank of America“ Итън Харис пред CNN.

Apple вече обяви, че няма да може да постигне планираните резултати за първото тримесечие на 2020 заради епидемията, очаква се и други световни компании да направят подобни анонси.

Междувременно в края на миналата седмица доларът постигна исторически най-високото си ниво от три години насам. Американската икономика е в растеж и експанзия, и на фона на общата несигурност доларът и деноминираните в долари активи се смятат за „сигурна“ територия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети