INSAIT обяви докторантска програма с 36 хиляди евро годишна стипендия и преподаватели от Йейл и MIT Снимка: © INSAIT

Новият български Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии обяви докторантска програма с великолепни условия, конкурентни на водещите международни университети.

"Талантите на България вече не са изправени пред дилема - да приемат високо платена работа в ИТ индустрията или да напуснат страната, за да придобият задълбочени познания и умения на световно ниво," представя INSAIT докторантската си програма по компютърни науки и изкуствен интелект. Тя е придружена от стипендия от 36 хиляди евро на година, а зад нея стои елитен преподавателски състав.

Обучението ще се провежда под ръководството на световно признати професори от водещи американски и швейцарски висши учебни заведения като Масачузетския технологичен институт (MIT), Карнеги Мелън (CMU), ЕТН Цюрих, Йейл и EPFL. Водещи експерти на DeepMind (изследователско подразделение на Google) и Amazon Web Services ще участват в процеса като ръководители на студентите.

Програмата е структурирана по модела на най-добрите американски и швейцарски университети и е с продължителност до пет години. Участниците ще се включат в обменни програми, в рамките на които ще прекарват до три месеца годишно в университетите на своите ментори, като същевременно си сътрудничат и с местните изследователки групи.

Докторантурата предлага на българските студенти възможността да достигнат до най-високо ниво без да напускат страната и дава шанс за развитие на тези, които завършват образованието си в чужбина и искат да се завърнат обратно.

В първоначалния списък на изследвателските области се включват машинно самообучение, компютърно зрение, обработка на естествен език, езици за програмиране, верификация, компютърни системи, компютърна архитектура, информационна сигурност, теория и алгоритми.

Програмата приема кандидати, които имат за цел да се развиват като топ изследователи, учени или предприемачи, целящи създаването на високотехнологични компании. Сред изискванията са отлично владеене на английски език и бакалавърска или магистърска степен (може и да е в процес на получаване) в някоя от следните области - компютърни науки, информатика, физика, математика или електронно инжинерство. Очаква се първите докторанти да започнат обучението си през есента на 2022 година.

INSAIT бе открит в София на 11 април в партньорство с двата най-големи технологични университета на Швейцария - Федералният Технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехническия университет в Лозана (EPFL).

Идеолог на Института е известният български изследовател проф. Мартин Вечев, който ръководи Лабораторията за сигурни, надеждни и интелигентни системи на ETH Zurich.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024