Снимка: © INSAIT

Новият български Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии обяви докторантска програма с великолепни условия, конкурентни на водещите международни университети.

"Талантите на България вече не са изправени пред дилема - да приемат високо платена работа в ИТ индустрията или да напуснат страната, за да придобият задълбочени познания и умения на световно ниво," представя INSAIT докторантската си програма по компютърни науки и изкуствен интелект. Тя е придружена от стипендия от 36 хиляди евро на година, а зад нея стои елитен преподавателски състав.

Обучението ще се провежда под ръководството на световно признати професори от водещи американски и швейцарски висши учебни заведения като Масачузетския технологичен институт (MIT), Карнеги Мелън (CMU), ЕТН Цюрих, Йейл и EPFL. Водещи експерти на DeepMind (изследователско подразделение на Google) и Amazon Web Services ще участват в процеса като ръководители на студентите.

Програмата е структурирана по модела на най-добрите американски и швейцарски университети и е с продължителност до пет години. Участниците ще се включат в обменни програми, в рамките на които ще прекарват до три месеца годишно в университетите на своите ментори, като същевременно си сътрудничат и с местните изследователки групи.

Докторантурата предлага на българските студенти възможността да достигнат до най-високо ниво без да напускат страната и дава шанс за развитие на тези, които завършват образованието си в чужбина и искат да се завърнат обратно.

В първоначалния списък на изследвателските области се включват машинно самообучение, компютърно зрение, обработка на естествен език, езици за програмиране, верификация, компютърни системи, компютърна архитектура, информационна сигурност, теория и алгоритми.

Програмата приема кандидати, които имат за цел да се развиват като топ изследователи, учени или предприемачи, целящи създаването на високотехнологични компании. Сред изискванията са отлично владеене на английски език и бакалавърска или магистърска степен (може и да е в процес на получаване) в някоя от следните области - компютърни науки, информатика, физика, математика или електронно инжинерство. Очаква се първите докторанти да започнат обучението си през есента на 2022 година.

INSAIT бе открит в София на 11 април в партньорство с двата най-големи технологични университета на Швейцария - Федералният Технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехническия университет в Лозана (EPFL).

Идеолог на Института е известният български изследовател проф. Мартин Вечев, който ръководи Лабораторията за сигурни, надеждни и интелигентни системи на ETH Zurich.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени