"Искам гаранции, иначе ще се бия и циркът ще е страшен": Гешев пусна запис от договорки с член на ВСС

Главният прокурор Иван Гешев пусна записи от разговори и SMS-и от свои разговори с Йордан Стоев от Висшия съдебен съвет, твърдейки, че не той, а някой друг създал аудиозаписа от комуникацията им в градината на къщата му.

Стоев е един от членовете на ВСС, които поискаха Гешев да бъде отстранен предсрочно с писмо на 12 май заради допускането на незаконна намеса в разследването по взрива с т.нар. израелски експерт.

Гешев отрече да е правил лични записи, въпреки че направи уговорка, че "телефонът не е специално разузнавателно средство и не е престъпление да се записва" и че "когато става дума за засягане на устоите на българската държава, тези ценности в конституцията имат приоритет пред личните".

Без да отговаря на журналистически въпроси, Гешев сам си изгради публична защитна теза за това, че разбрал за аудиозаписа от своя служителка, на която "в близост до Съдебната палата ѝ е предадена флашка и е казано, че е от Данчо, с когото сме водили разговори и гаранциите са поети".

Гаранциите, за които той говори, са за "достоен екзит" - не е ясно дали става дума само за запазване на статута му като висш прокурор или нещо повече, след подаване на оставка като главен прокурор.

От изказванията му излиза, че още на следващия ден сутринта (15 май) той е пуснал записа на своите заместници - включително на Борислав Сарафов - за да провери лоялността им, преди да скъса оставката си "в ефир". Сарафов бил единственият "в добро настроение" в началото на срещата, но напуснал кабинета му след минути, защото "е помиярско да се записват колеги".

"Да, един помияр ме е записал", отговорил му Гешев.

Интересното е, че по време на пресконференцията на 15 май той разказа част от съдържанието на разговора си със Стоев, но не разказа днешната версия за подслушването. Твърдението за "флашката" се появи едва след като Сарафов подаде сигнал срещу него в прокуратурата, в който зам.-главният прокурор уличава Гешев в това, че е правил над 100 записа с други магистрати и политици, с което сам се е "похвалил" пред заместниците си.

Няколко часа преди днешната пресконференция Иван Гешев беше извикан да дава обяснения в СГП точно по този сигнал.

Какво се чува в разговора?

Записът, който Гешев излъчи със субтитри, представлява негова среща с Йордан Стоев след завръщането му от САЩ (т.е. вероятно на 14 май), на която главният прокурор настоява многократно пред изборния член на ВСС за "гаранции", преди да подаде оставка.

Пред журналистите Гешев твърдеше, че нарочно е залъгвал и Стоев, и колегите си, че възнамерява да се оттегли доброволно. Той казва, че го направил, "за да печели време", след като и Мария Габриел, и ДПС, и Прокурорската колегия на ВСС вече му бяха поискали оставката.

В разговора се вижда, че Гешев се опитва най-вече да разбере колко души от ВСС са информирани за "заговора". Той пита дали председателстващият Боян Магдалинчев е знаел за намеренията да бъде свален, защото "се прави на пет и половина като Чолаков" (председателят на ВАС), учудва се, че "спасил Петров от Ковид", а той се е обърнал срещу него, и заявява, че "ако натисне" някои от прокурорската колегия, те ще го защитят.

"Беше подготвено от Сорбоната да ти го пуснат", заявява Йордан Стоев, явно имайки предвид завършилия право в Париж правосъден министър Крум Зарков по повод искането за отстраняването на Гешев от ръководния пост, но вместо това процедурата е задействана от шестимата от ВСС - защото Румен Радев "искаше да обере славата".

Самият Стоев споделя, че дори не прочел мотивите, под които се е подписал. А внезапната позиция на ръководителя на Апелативната прокуратура Радослав Димов в подкрепа на искането за оставката на Гешев го изненадала, защото "това е най-голямата глупост".

В разговора не се споменават имена на хората, от които Гешев иска гаранции през Стоев, но от коментарите му на пресконференцията става ясно, че смята, че в края на веригата е Бойко Борисов.

Според човека от ВСС - "Това, което той ми каза "Така се получи, че всички са се събрали срещу теб - изкупителна жертва. Аз седях последен, но бях много натиснат по простата причина, че изпадам в изолация. Това е от гледна точка на целесъобразност".

Той си признава, че внезапният завой на ГЕРБ и ДПС го е сварил неподготвен, защото два дни по-рано е защитавал Иван Гешев за взрива пред БТА.

"Тая европейката", както Йордан Стоев нарича Мария Габриел, е дала сигнал за това, че ще поиска отстраняването на главния прокурор, за да може ГЕРБ "да изземат темата" от ПП-ДБ.

"Ама, добре, кажете ми бе хора. Готвите ми атака. Кажете ми, ще си тръгна, без да ги правите тези глупости", обяснява Гешев. Тук Стоев реагира с известно учудване, защото разбрал, че "тази тема е говорена с теб", а главният прокурор си признава, че му е казано как "в първия удобен момент трябва да те сменим със Сарафов", но смятал за "срамна работа" предложенията към него да го пратят на посланически пост в Израел или Турция.

Схемата, която Йордан Стоев предлага на Гешев, е да подаде оставка и да обяви, че го прави "по лични подбуди, притеснен за семейството си".

"Видял си, че всички са срещу теб, не искаш ти да си разделителната линия в държавата, да наблегнеш на личния мотив, семейството не може да понесе това, което се случва", казва той и обяснява, че е лобирал Гешев да остане "прокурорче, но не във ВКП".

В целия записан разговор Иван Гешев иска не само гаранции за "достоен екзит", както той се изразява, но и иска да знае, че "те не са организирали взрива".

Гешев разказва още от "предварителните впечатления" на прословутия израелски експерт, който стигнал до извода, че атентатът е "организиран дълго" с участието "на много хора".

"Аз няма да натискам, ще се предам. Иначе ще се бия и циркът ще е страшен, искам гаранции. Прокуратурата ще спре да съществува", му казва Гешев, който предава през Стоев послание, че с уволнението му се "дава лош знак към системата - използваш един човек и го изхвърляш".

Гешев се възмущава и от анонимното писмо, което твърди, че е получил веднага след прибирането си от САЩ в София с многозначително заплашително съдържание: "Предобриха, не можах да спя цяла нощ".

Йордан Стоев го уверява, че "на мен ми казаха съвсем друго, 100% гаранции за теб, за съпругата, за децата, за всички".

"Каква е гаранцията, че няма да ме треснат, след като подам оставка?", пита го Гешев.

"Гаранции, гаранции, просто не трябва да си го таковаш с тях", е мнението на Стоев, който му разказва, че той също е бил заплашван и сниман "къде ходя, с кого ходя, на границата".

Главният прокурор, който в момента е в отпуск, обяви, че е "отворил люта рана в сърцето на тирана" след края на импровизираното "СРС" и си тръгна, като отказа да отговаря на въпроси.

Как се отстранява главен прокурор?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

За Борисов всички възможности за разговори с ПП-ДБ са "счупени"

Борисов не изключи следващият парламент да е в различна конфигурация заради участието на Ваня Григорова във вота

10:10 - 26.04.2024
Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание ще има поне още едно извънредно заседание (Обновена)

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024