Истинската история на "Измамникът от Tinder", откраднал $10 млн.

Измамата с Theranos на Елизабет Холмс, фалшивата руска "наследница на милиарди" Анна Сорокин, десетилетната драма с "Психатърът от съседната къща" - всички те са реални случаи на дръзки престъпления, които остават неразкрити с години.

Всички те са и част от новата вълна с филми и сериали, с които най-големите стрийминг платформи попълват каталозите си през последните месеци.

Най-актуалната история е на т.нар. "измамник от Tinder", разказана в нов документален филм на Netflix, който излезе на 2 февруари.

"The Tinder Swindler" описва реалните събития от срещите на три жени със сериен манипулатор, който се свързва с потенциалните си жертви през мобилното приложение за запознанства Tinder.

Мъжът се представя за син на израелски олигарх, който се занимава с търговия с диаманти.

Истинското му име е Шимон Хают, но за приятелките си той е известен като Саймън Левиев.

Предполагаемият му баща е т.нар. "Крал на диамантите" Лев Левиев - 65-годишен бизнесмен, роден в Узбекистан, който държи монопол на износа на скъпоценните камъни от Ангола.

Лев Левиев е действителна личност, има девет деца, но нито едно от тях не се казва Саймън/Шимон и семейството няма нищо общо с човека, който се представя за негов син.

Профилът на самозвания "принц" в Tinder обаче веднага привлича вниманието - 28-годишният мъж се снима на яхти, хеликоптери, луксозни ресторанти, екзотични плажове.

Има над 100 хиляди последователи, акаунтът му е верифициран.

Жените, които той успява да привлече, не виждат никакви причини да се притесняват от евентуална среща, приятелство или романтична връзка с него.

Във филма участват три от "жертвите" му - IT-специалистка от Норвегия, която живее в Лондон, маркетинг директорка от Швеция и холандка, която работи в сферата на модата.

Момичето от Лондон - Сесили - се среща няколко пъти с Левиев, който успява да я накара да се влюби в него и дори я убеждава, че иска да се оженят. Прикритието му остава ефективно - той плаща сметките и продължава да поддържа лайфстайл на заможен човек. Още на първата среща я кани да го придружи на командировка с частен самолет.

Дестинацията: София, България.

По-голямата част от връзката им обаче протича в негово отсъствие.Мъжът твърди, че е много зает с работата си, а търговията с диаманти е "опасен бизнес".

Намекът, че живее под постоянна заплаха от враговете му, започва да се натрапва все повече - до момента, в който той иска да използва нейната кредитна карта или пари в брой на заем, защото по този начин "няма да го проследят". Докато той харчи лимита от нейно име, Сесили се принуждава да тегли дългове, за да покрива разходите му.

За няколко месеца тя му осигурява около 250 000 долара, а обещанията му, че ще й ги възстанови в двоен размер, се оказват фалшиви. В този момент тя търси връзка с финансовата институция и с полицията, откъдето разбира, че е жертва на сериозна измама.

Оказва се, че Хают е прилагал една и съща схема спрямо най-малко 13 жени в 7 различни държави по света. Лежал е два пъти в затвора в Израел и във Финландия за измами, кражби и фалшификации на документи. Тъй като е използвал чужди банкови карти, проследяването му е трудно.

Местните служби първоначално не обръщат достатъчно внимание на жалбите на жените, защото не осъзнават какъв е реалният мащаб на престъплението.

Според данните на авторите на филма той е успял да открадне около 10 милиона долара.

Филмът на Netflix разказва как с помощта на жените, група разследващи журналисти от Норвегия успяват да стигнат до истинската му самоличност.

Интерпол успява да го залови през 2019 г. Хают е осъден на 15 месеца затвор в Израел по старо престъпление, но е освободен предсрочно.

Успокоението на жертвите му, които все още изплащат дълговете си, е, че самоличността му вече е известна навсякъде - повече никога няма да може да повтори същата измама, в която ги е въвлякъл.

Хают е публикувал анонс в Instagram, че възнамерява да разкаже своята "версия" за случилото се, но акаунтът му е изчезнал няколко часа по-късно.

От Tinder са забранили всички известни акаунти, принадлежащи на израелеца.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024