Снимка: © Unsplash

Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) излезе с официална позиция против увеличението на максималния осигурителен праг в следващия годишен държавен бюджет, предложено от Министерството на финансите.

Новият служебен министър на финансите Валери Белчев заяви намерение за повишение на максималния осигурителен доход от началото на 2022 г. Той не посочи конкретен размер, но припомни, че синдикатите предлагат максималната сума, върху която се начисляват осигуровките за пенсия, здраве, безработица и др., да скочи от 3000 на 3600 лв.

От асоциацията нарекоха исканията на МФ "поредни популистки намерения", дошли "под натиска на синдикатите, които не представляват браншове с висока добавена стойност". Според БАСКОМ предложението се прави без никакъв диалог с високотехнологичния бизнес, чиито служители ще бъдат най-пряко засегнати.

"Това са образовани и висококвалифицирани специалисти, които правят българската икономика конкурентоспособна на глобално ниво. Да бъдат те постоянно „наказвани” с по-високи данъци и осигуровки, е лош знак към всички мотивирани хора в България, които полагат сериозни усилия и печелят честно от труда и таланта си. Подобни импровизирани действия лесно могат да подтикнат младите IT-специалисти да напуснат страната, а български софтуерни компании да се преместят, например в Румъния, където секторът вече получи държавни гаранции за данъчно-осигурителна предвидимост", пише в позицията на БАСКОМ.

Служебният кабинет заяви, че в плановете му за подготовката на бюджета догодина влиза вдигане на минималната работна заплата и максималния осигурителен доход от 1 януари 2022 г. В момента той е 3000 лв.

По време на обсъждането на актуализацията на бюджета за тази година синдикатите и БСП предложиха той да се вдигне с между 300 и 600 лв. Тогава от Българската асоциация на софтуерните компании възразиха с писмо до социалния министър Гълъб Донев.

"Напомняме, че IT-компаниите от много години осигуряват служителите си върху максималния осигурителен праг и плащат данъци и осигуровки, които са около три пъти над средното ниво. Софтуерният бранш оперира изцяло на светло и вместо това да се превръща в пример за останалите сектори в българската икономика, сме свидетели как продължават да се толерират чрез данъчни преференции непрозрачни браншове", твърдят от БАСКОМ в последната си позиция, изпратена до медиите.

Асоциацията припомня още, че тази година има рекордна събираемост на приходите в държавната хазна.

"Вече е пределно ясно защо беше необходимо Българската работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ), от която БАСКОМ е част, да участва в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Вместо това БРАИТ беше отстранена с процедурни хватки и сега е видима липсата на сериозна експертиза в тристранния диалог - както за последствията, така и за възможностите, пред които световната криза изправя модерните бизнеси и националната икономика", добавят от БАСКОМ.

Те настояват за провеждане на задълбочен дебат по съществените теми като:

• как да се направи задълбочен многосекторен анализ на икономиката и да се изработи визия за това, повече сектори да вървят по успешния път на софтуерната индустрия;

• как да се увеличи базата на плащащите максимални данъци и осигуровки, за да се повиши цялостно стандартът на живот в България;

• как да се подобри нивото на обществените, здравните и социалните услуги в замяна на съвестно платените данъци;

• как да се осигури дългосрочна предвидимост на данъчно-осигурителната рамка с цел привличане и задържане на чуждестранните инвестиции;

• как да се изработят стимули за развитие на предприемачеството и стартъп културата;

• как да се стимулира развитието на високотехнологичната индустрия чрез разработване на данъчни облекчения, включително диференциран подход за намаляване (или освобождаване за известен период) на осигуровки и данък общ доход;

• как да се подобри образованието и да се реши проблемът с гигантския недостиг на кадри в ИТ бранша.

Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) е създадена през 2001 г. Асоциацията е колективен представител на близо 100 софтуерни фирми – пълноправни членове, и над 120 асоциирани членове, сред които висши училища, фондации, фондове за рисков капитал, стартиращи иновативни компании и др.

"Софтуерната индустрия е сред малкото в България с конкурентоспособност в световен мащаб, осигуряваща изключителни възможности за професионална реализация и развитие на хората, работещи в нея. Основните цели на БАСКОМ са да популяризира българската софтуерна индустрия, да работи за подобряване на образователната система, за въвеждането на електронно управление и да позиционира страната като високотехнологична дестинация, където софтуерните компании разработват собствени продукти и услуги с висока добавена стойност", казват от БАСКОМ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Днес и утре изслушват кандидатите за генерален директор на БНТ

СЕМ събеседва с осемте кандидати днес и утре

Семейната снимка на Г-7: Макрон по риза, Джонсън до Шолц

Форумът започна с шеги по адрес на Путин

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори