МВР обяви: Иван Гешев е бил сам при взрива, щетите по колата са незначителни Снимка: © Булевард България

Главният прокурор Иван Гешев е пътувал сам в автомобила с охраната, назначена му от НСО, по време на взрива на пътя към Самоков. Той не е бил придружен от семейството си по време на инцидента, който се разследва като терористичен акт на Националната следствена служба (НСлС).

Това стана ясно от думите на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на парламентарния контрол на въпрос от съпредседателя на ДБ и съпредседател на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

Първоначалната версия беше, че в колата са били жена му и децата му по време на опита за покушение. Това се разбра в деня на взрива - 1 май, от думите на началника на следствието и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов. Тогава той заяви в национален ефир, че "само една случайност е спасила както Иван Гешев, така и семейството му и редица други хора, които са преминавали по това време по този път“. Самият Гешев беше цитиран от сайта "Епицентър", че "за децата се притеснявам, много се изплашиха".

В следващите дни говорителката на главния прокурор Сийка Милева отклоняваше въпроси за компанията, в която е бил Гешев в бронираната кола на НСО във въпросния ден, с аргумента да не се навлиза в личното му пространство.

Демерджиев съобщи още в парламента, че маршрутът през село Железница за Самоков е бил обичаен за Иван Гешев и той многократно е минавал оттам. Това се разминава с друга първоначална версия - че маршрутът, по който се е движил кортежът на главния прокурор, е бил решен в последния момент.

По думите на вътрешния министър щетите по автомобила на Гешев (който не е бил джип, а бронирана лимузина) след взрива са незначителни, като има само една сачма, която пробила фара. Самият Демерджиев е видял колата след взрива.

"Видът на взривното устройство и бронировката на превозното средство не позволяват осколките да проникнат вътре. Той е много по-сигурен, отколкото този, който ползва президентът", заяви още той от парламентарната трибуна.

Министърът каза още, че не знае дали човекът от Израел, присъствал на огледа на мястото, където се случва взризът на пътя, е експерт. Това, че израелски специалист е участвал в следствените действия на мястото на инцидента, също беше версия, лансирана от представители на НСлС, като по думите на Демерджиев той е заведен на местопрестъплението от следователи. Въпросният човек е пристигнал в България в същия ден, в който избухна бомбата - само че час и половина преди инцидента, каза още вътрешният министър.

В какво качество е бил на място обявеният от разследващите за експерт трябва да каже прокуратурата. "Не мога да правя предположения и спекулации. Това са фактите, те трябва да бъдат изяснени докрай и всеки да си направи съответните изводи", каза в заключение министърът.

МВР и следствието вече се разминаха по друг въпрос - има или няма заподозрени за взрива по маршрута на главния прокурор, като министерството твърди, че има.

Заради изнесеното от Демерджиев в Народното събрание от ПП-ДБ излязоха със специално изявление, в което поискаха оставката на Борислав Сарафов като началник на НСлС.

Коалицията настоя разследването по делото за атентат срещу Иван Гешев да бъде отнето от следствието - заради съмнения, че то няма да го проведе "всестранно, пълно и обективно".

"Още при първоначалното изявление от мястото на произшествието Борислав Сарафов излъга българската общественост и създаде тежка манипулация, като заяви, че в кортежа се е движел главният прокурор и неговото семейство... Г-н Сарафов трябва незабавно да си подаде оставката заради тази лъжа", каза пред журналистите в парламента съпредседателят на коалицията ген. Атанас Атанасов.

От ПП-ДБ коментираха, че тяхна проверка е установила, че кортежът на Геиев на 1 май е бил от една кола, която била с щети на ниво одраскване на паркинг, а не терористичен атентат. Коалицията е изпратила въпроси до НСО и прокуратурата - за статута и наличието на т.нар. "израелски експерт", който е бил заведен на мястото на взрива и срещал ли се е този човек с Гешев, след като е кацнал в България 95 минути преди взрива. Другите въпроси са свързани с подчинената на президента Румен Радев служба НСО. Първият е защо президентът се движи с автомобил с по-ниска защита от тази на главния прокурор, а вторият - защо в автомобилите на НСО няма видеорегистратори.

Как се появи версията за "подставен" свидетел на взрива до кортежа на Гешев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024