Бившият премиер Иван Костов отправи послание към "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев за това, че единственият успешен вариант за съставяне на кабинет в 47 Народно събрание може да се провали, ако не "забележат, че силно са загубили доверието на останалите партии". 

"Една от причините, заради които те са създали съмнение у мен, е, че си служат с неистини. Неистина е, че Кирил Петков не е бил двоен гражданин, когато е подписал декларация за назначението като служебен министър. Неистина е, когато Асен Василев казваше, че АПИ е извършила колосални нарушения. Сега АДФИ казва, че АПИ не е нарушила нищо. Неистина е твърдението им, че водят преговори с "Демократична България, "Изправи се" и др. за предизборно споразумение - това беше опровергано. Тези неистини може да се дължат на неразбиране на институционалните правила, може да се прави PR, може нарочно да се създава впечатление, но това не е коректно в политиката", каза Костов в интервю за "Лице в лице" по bTV. 

Костов предупреди Петков, че претенцията на новата формация да излъчи премиер и ключови министри "няма да бъде разрешена от останалите партии". 

"Те до голяма степен нямат доверието, за да направят това, което се опита да направи "Има такъв народ" - да издиктуват кабинет или поне основната му част", каза той.

На база на данните от предварителните сондажи той прогнозира, че ГЕРБ и ДПС няма да могат да съставят самостоятелно мнозинство и ще разполагат с около 90 депутатски места. 

"Останалите ще имат много места, но там БСП като мандатоносител може да сполучи само ако го направи без гласовете на ДБ - те казват, че няма да подкрепят мандат на БСП. Остава един успешен вариант, но зависи на кого президентът ще даде мандат", каза той.  

 

Бившият премиер обърна внимание, че изходът от кризата ще зависи от съчетанието, което избирателят ще направи при гласуването на 14 ноември - кои партии и кой президент ще предпочете. 

" Ако избраният президент е против разрушаването на модела на ГЕРБ и ДПС, ще бъде много трудно да се състави правителство", каза той. 

Иван Костов обяви Лозан Панов за "моя представител на тези избори" и коментира, че би му благодарил за проявеното мъжество "да се изправиш срещу една завладяна съдебна власт, да се бориш почти сам, да се изложиш на тези непрекъснати тормози от страна на прокуратура, данъчни, да бъдеш прегазен и да искаш да се бориш още". 

Той подкрепи и тезата, лансирана от Панов, за това, че Румен Радев е започнал да реагира срещу политическите зависимости в съдебната власт едва когато прокуратурата направи обиски в президентството и атакува негови служители. 

"Можеше да прояви и още по-голяма твърдост. Това е моята преценка", каза още той на репликата, че Радев все пак отказа да подпише първия указ за избора на Иван Гешев като главен прокурор през 2019 г. 

Като "много големи въпросителни" той постави и колебанията в геополитическата позиция на Радев. 

"Дълго време той опитваше да е между НАТО и Русия. Накрая спечели дистанцирането на страните от НАТО и унизителното отношение от страна на Русия към България", каза той. 

На въпрос за отношението му към Анастас Герджиков, Костов напомни за историята на създаването на партията "Новото време", в чието ръководство е членувал ректорът на СУ през 2004 г. 

"Преди да се образува "Новото време", Емил Кошлуков и Мирослав Севлиевски бяха яростни говорители и хулители не само срещу мен, но и срещу съпругата ми, дъщеря ми. Така си извоюваха благословията на Ахмед Доган. Тогава Доган присъства на това учредяване на партията, обяви ги за велики, за голяма надежда на демокрацията. На същия форум Герджиков беше избран в ръководстото на "Новото време". Затова получиха епитета, че са ДПС в НДСВ", каза Иван Костов .


42.6% са готови да гласуват за Румен Радев, 28.1% подкрепят Герджиков (Алфа Рисърч)

Инфографика: Профилът на хората от инициативния комитет на Лозан Панов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"