Иван Тодоров от "Сиела" отрече обвиненията на ГЕРБ за връзка с ДКК, ББР и "Продължаваме промяната" Снимка: © bTV

Проф. Иван Тодоров, който е акционер в „Сиела норма“, отговори на обвиненията на ГЕРБ, че адвокатската му кантора е получила над 1 млн. лв. от Държавната консолидационна компания (ДКК), след като друга кантора вече е била взела хонорар за същата услуга.

Пред bTV съдружникът в Адвокатското дружество „Георгиев, Тодоров и Ко“ заяви, че никога кантората му не е сключвала договори с ДКК или Българската банка за развитие (ББР).

Вчера Тома Биков от ГЕРБ коментира скандала с уволнението на Ваня Караганева като изпълнителен директор на ДКК и заяви, че една от злоупотребите ѝ била подписване на договор с кантора, която е свързана със „Сиела“. Той заяви, че в случая „прозира защита на корпоративен интерес“, и намекна за изборни манипулации заради връзката с компанията, доставила машините за вота. Намеси в казуса Асен Василев и Кирил Петков, както и новият им проект "Продължаваме промяната".

„Имам изключително прост коментар – никога не сме имали договор с ДКК, никога не сме имали договори с Българската банка за развитие. Никога не сме водили преговори, не сме участвали в процедури. Не познавам директорите на ДКК, нито един член на борда - май не съм ги виждал никога през живота си. Същото важи за членовете на борда на ББР“, заяви Иван Тодоров.

„Веднага възниква въпросът – защо е този шум? Нито една стотинка не е дошла във фирмата ни. Обяснявам си го с това, че една от фирмите, с които съм тясно свързан, изключително добре проведе едни избори. Тя постави абсолютен световен рекорд с 0,32% машини, които излязоха от строя, при средно 2% за света“, добави той.

Попитан как това се е превърнало в повод за обвиненията на ГЕРБ, Тодоров каза, че „някой трябва да си търси оправдание за нещо“. Той припомни задържането на машините на „Сиела“, които бяха извън бройката за тези, предназначени за гласуването 2 в 1 през ноември. „Излезе първо решение на Административен съд София-град – че това са пълни глупости, задържането им е незаконно, не могат да се използват машините (б.а. – за манипулации, както твърдяха от ГЕРБ). ВАС след това потвърди решението. Какво да кажа повече?“.

В сряда Тома Биков извади и лист със схема, която според него свързва Тодоров и „Сиела“ с „Продължаваме промяната“. Той обвини адвоката, че кантората му е сключвала договор за правни услуги с ББР, когато Кирил Петков е бил принципал на банката като министър на икономиката. Георг Георгиев от ГЕРБ дори заяви, че тези връзки помогнали на ПП да спечели изборите.

„Не познавам Кирил Петков и Асен Василев. Не съм ги виждал. Не познавам нито един човек от ББР“, каза Тодоров. „Не само че нямаме договор за предоставяне на услуги, не сме водили разговори за договор".

Тодоров призна, че депутатът от ПП Лена Бориславова е работила за кантората му, след като се е дипломирала, но от дълги години вече не е част от нея.

"Сигурно имам контакти с политици, но са случайни. В кантората са работили и политици, но няма човек, който директно да е излязъл и да е станал политик“, добави той.

Ваня Караганева беше назначена за изпълнителен директор на ДКК през септември от Кирил Петков, докато той бе служебен министър на икономиката и принципал на компанията.

В мотивите за отстраняването ѝ от борда на директорите се съобщаваше, че тя е нанесла тежки финансови щети с „безотговорните си действия“ начело на компанията: прекратяване на правомощията на адвокат по пет дела и назначаването на друг с хонорар от над 1.12 млн. лева, които вече веднъж са платени; еднолично подписване на извънсъдебна спогодба с материален интерес 50 милиона лева, с различен от одобрения вече от Съвета на директорите на ДКК текст; декларация с невярно съдържание пред Търговския регистър; еднолично решение за смяна на обслужващата банка с такава, която не е покрила стрес теста на Европейската централна банка и други.

Министърът на икономиката Даниела Везиева поиска оставките на тримата членове на борда, назначени от ГЕРБ в последните дни от властта на кабинета "Борисов 3" - Рая Каназирева, Диляна Софиянска и Радостин Вазов. Според нея те са си върнали контрола над ДКК след уволнение на изпълнителния директор, без да проведат събрание по надлежния ред. Караганева обжалва освобождаването си, а КПКОНПИ започна проверка по казуса.


Ваня Караганева оспорва уволнението си от ДКК, КПКОНПИ започна проверка по скандала


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Не сме обсъждали да приемем повече мигранти, за да влезеем в Шенген. Това ще е неприемливо

България няма да се съгласи да приеме повече мигранти в замяна на вдигане на ветото за Шенген

18:15 - 10.12.2023
Важно днес

Уволненият директор на "Пирогов" сам обмислял да се оттегли от поста

Димитров оправда финансовата загуба на "Пирогов", твърди, че я е наследил

18:02 - 10.12.2023
Важно днес

Децата на хвърлената в ирански затвор Наргес Мохамади приеха Нобела за мир от нейно име

В реч, нелегално изнесена от затвора, Мохамади осъжда "тираничното" иранско правителство.

17:10 - 10.12.2023
Важно днес

Пеевски нападна Радев след негов коментар за ниското доверие в парламента

Пеевски отправи нови обвинения и съвети - този път към президента

15:51 - 10.12.2023
Политика

Египет гласува на президентски избори с вече ясен победител

Президентът Абдел Фатах ел-Сиси се очаква да получи трети мандат

15:35 - 10.12.2023
галерия

От кралски особи до бизнесмени: Кои са най-богатите фамилии за 2023 г.?

Кралски династии и наследници на големи бизнеси са сред най-богатите в списъка за 2023 г.

13:50 - 10.12.2023
Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023