Ивелина Петрова: Да танцуваш, защото музиката е част от теб

Ивелина Петрова: Да танцуваш, защото музиката е част от теб

Снимка: © Мартин Вълчев

Танцува, когато е щастлива и когато е тъжна, защото танцът и музиката са част от нея.

Тя е на 14 години, името ѝ Ивелина Петрова, а спортните танци са оста, около която се върти нейното земно кълбо.

За много деца това е трудна възраст, в която детето и възрастният са в постоянен сблъсък за надмощие.

По време на интервюто на моменти имам чувството, че говоря със зрял човек, а не тийнейджърка. Отговорна, балансирана и самодисциплинирана - качества, които не се срещат често дори и при доста 34-годишни.

Ивелина Петрова живее във Велико Търново и е най-новият участник в рубриката ни ТийнТок, в която ви представяме интересни млади хора, за да научим повече за това какво ги вълнува, притеснява или радва. Този път сме решили да излезем извън столицата.

Разговорът ни е част от съвместния проект на BoulevardBulgaria.bg u Garnier Pure Active “Свежите лица на чистия талант“.

Срещаме се с Ивчето, както я наричат близките ѝ, малко след матурите за 7 клас, за които тийнейжърката се готви успоредно с тежките тренировки по спортни танци.

Спортът е и причината тя да няма време и възможности за допълнителни частни уроци по математика и български език. Разбираме обаче, че не само че се е представила отлично, но и че от есента ще продължи своето обучение в Математическата гимназия в старата ни столица.

Велико Търново е една от най-посещаваните туристически дестинации в страната ни. Дали заради благия характер или чара на болярите, или заради таланта им да съхраняват своя старинен град. Затова избора ни на локации за снимки с Ивелина не е случаен. Близо сме до Градската художествена галерия и паметника „Конниците“ с гледка към цветните тераси на града. И разбира се, на площадката пред крепостта Царевец, с известното си светлинно шоу.

Интересното е, че Ивелина се влюбва в костюмите, преди да заобича танците.

,,Запалих се след като видях на телевизора предаване за карнавала в Рио Де Жанейро. Костюмите, които носеха танцьорите много ме впечатлиха. После разбрах, че има подобен спорт със сходни танцувални костюми и реших да се запиша.”, разказва ни тя.

Тогава е в детската градина, а естетиката на облеклата я води в залата. След това идват специализираните клубове по спортни танци, а в последните години и развитието ѝ като професионален състезател.

С упорития труд идват и победите.

,,Няколко пъти сме ставали шампиони на България. Излизала съм на финалите в няколко международни състезания, в която има десетки държави и двойки, с които се състезаваме.”, споделя ни с гордост девойката.

С тях обаче вървят и лишенията.

,,Не ми става приятно, когато моите връстници излизат с приятели, а аз ходя само на тренировки. И аз искам да прекарвам повече време с приятелите си, но съм напълно наясно, че като си поставиш някаква цел, трябва да се лишиш от някакво удоволствие, за да я постигнеш. Тогава и постигната победа е много, много по-сладка. А след това винаги намирам начин да наваксам и да прекарам достатъчно време с компанията.”

Питаме я как минава една произволна седмица от нейния учебен график. Отговорът не ни учудва, но ни замисля. Спортът обича младите - силата на духа им, възможностите на тялото, но им взима парче от най-ценното - детството.

Ивелина Иванова - Да танцуваш от щастие или тъга, защото музиката е част от теб

,,От понеделник до петък ходех на училище и тренирах почти всеки ден след часовете. В събота и неделя пътувах до Поморие на тренировки”, изрежда Ивчето.

,,Няма да крия, че понякога ми беше доста трудно, защото после трябваше да наваксвам и с материала за училище”, добавя тя.

Освен стандартните неща като дисциплина и упоритост, спортът, който младата търновлийка си е избрала, изисква и допълнителни умения - да можеш да работиш с друг човек, да го превърнеш в свой партньор, така че да затанцувате в ритъм и синхрон.

,,Понякога е трудно да се напаснете като характери, всеки си отстоява своето. Често ти се налага да отстъпиш за доброто на двойката, за общата цел, за да можеш да се развиеш. Без тези неща няма как да постигнеш нищо. Но да, трудно е, особено сега, когато и двамата сме в по-трудна тийн възраст.”, казва с известна мъдрост Ивелина.

Наясно е, че всичко това носи позитиви и извън състезателното поле.

,,Спортът ми създаде много добри навици. Изгражда ме донякъде като човек, като характер. Научи ме да разпределям времето си правилно. Да се храня здравословно. И че ако искам да постигна нещо, трябва да се раздам на макс.”, изброява танцьорката, която скоро ще е и математичка.

Оказва се, че Ивелина е родена в семейство на спортисти, макар никой от родителите ѝ да не се е занимавал с танци.

,,Наименованието “танци” подвежда - говорим за труден спорт, който изисква непрекъснати тренировки и отдаденост.”, обяснява събеседничката ни. ,,Майка ми и баща ми знаят колко много труд и пот са нужни, за да спечелиш медал.”

Разговорът ни отвежда и до ограниченията на по-малкия град. Ивелина казва, че в страната има доста по-малко клубове в сравнение със София или градовете по морето.

,,Там са по няколко клуба на град и лесно можеш да си намериш алтернатива. В по-малките градове е по-трудно. Ако не си допаднеш с треньорите или начина им на работа, е много трудно да намериш други варианти и се налага да правиш много компромиси.”, споделя ни тя.

И въпреки че към днешна дата спортните танци за нея са професионално занимание и постоянно състезание, лъскавата, женската страна на това представление все още я привлича, както едно време, когато като малко момиче гледа с любопитен поглед костюмите на танцьорите от Рио де Жанейро.

,,Има доста сайтове, от които може да се купи екипировка, но обикновено преди състезание се намира шивачка, която да ни предложи подходящ плат и да ушие основата. А вече допълнителните камъни, даващи блясък, ги лепим аз и майка ми.”, казва Ивелина.

Разбираме, че в този спорт постоянно трябват и мъже и то не само като партньори на дансинга, но и за да носят багажа, който върви със състезанията.

,,Обикновено това е татко, който ни кара до там, носи багажите и ни помага с всичко останало, докато мама е заета с обличането или прави сложните прически преди състезание.”

Разговорът ни с Ивелина е част от партньорството ни с Garnier Pure Active и тяхната серия с активен въглен, създадена за тийнейджърите, чиято кожа е склонна към акне. Черният серум намалява пъпките, изчиства и матира кожата, а дневният и матиращ крем Garnier Pure Active Matter Control намалява видимостта на порите и неравномерната текстура. Добрият външен вид на кожата дава увереност и улеснява сценичния грим.

Като човек, който излиза пред публика, за Ивелина кожата на лицето и пъпките са важна тема.

,,Знам, че след пубертета гадните пъпки ще се махнат изцяло от лицата ни, но само ако се грижим за кожата си.”, казва тя.

Ето и в какво се състои добре отработения ѝ режим.

,,Трябва да почистваме лицето и сутрин, и вечер. И винаги след като се прибереш, когато си бил навън или на тренировки, когато си се потил. Кожата трябва да се поддържа. След като се почисти трябва да я намажеш с крем, който да я хидратира. Много е важно при инфекции, когато излезе пъпка да се използват правилните продукти локално.”

За точния избор на продукти тийнейджърката разчита много на родителите си.

И понеже танцът без музика би бил като калинка без точки или като дърво без корен, решаваме да проверим как варират музикалните вкусове на хората около Ивелина. Цитираме ѝ националното представително проучване “Млада България”, по поръчка на Булевард България, според което рапът и чалгата са на първо място като жанрове сред младите.

,,Така е, да. Всеки втори слуша чалга или рап, но мисля, че това е така, защото използват жаргона и думите на нашето поколение. Самата аз предпочитам музиката на по-старото поколение, от 90-те. Но доста мои връстници слушат чалга, рап.”, казва Ивелина като с думите си верифицира още един световен тренд - носталгията по 90-те. Думата носталгия е може би не съвсем на място, защото трудно можеш да имаш носталгия по време, в което дори не си бил роден, затова може би говорим за романтика.

И въпреки че 90-те са времето на родителите на днешните тийнейджъри, те предпочитат да ги откриват сами за себе си.

,,Аз съм твърд характер и често се отстоявам. Според някои е характер, според други инат (смее се). Последно спорих с майка, защото ми даваше твърде много съвети как да се оправя за излизане, как да се облека.”, казва Ивелина и деликатно повдига темата за дребните конфликти, през които младите хора започват да се оформят като утрешните възрастни.

Въпреки всичко, майка ѝ си остава най-довереният и близкият ѝ човек.

,,Ако имам проблем с някоя приятелка, съученик или човек от компанията обикновено споделям с мама. Тя се старае винаги да ме разбере и да ми помогне. Може да се караме за дреболии понякога, но знам, че винаги мога да разчитам на нея и че ще запази тайните ми.

,,Разбира се, споделям доста и с приятелките си.”

За малко да забравим да зададем един от най-важните въпроси - за любимата песен за танци и за любимия ѝ танц?

,,Има една песен - „Кафе латино“ за ча-ча. Любимият ми танц е румба и обичам да го танцувам на "Shine Bright Like a Diamond" на Риана.

Питаме я за бъдещето - друго, което знаем за младите от гореспоменатото изследване е, че те са невероятни оптимисти.

,,Обожавам да пътувам. Ще е супер, ако имам възможност да тренирам и живея в някоя от държавите, в които имат утвърдени школи по спортни танци. Надявам се един ден да имам своя собствена школа.”, казва Ивелина.

Интервюто е част от специалния проект на BoulevardBulgaria.bg, TeenTok и Garnier Pure Active.

Автор: Йорданка Блажева-Вълчева
Фотограф: Мартин Вълчев за BoulevardBulgaria.bg

Виктор Пенчев, Blok Boys Виктор Пенчев от скейт отбора Blok Boys: Караме, защото обичаме

Иво Иванов, пианист, пиано Иво Иванов: талантът в хиляда октави


Ние използваме "бисквитки" и други персонализиращи технологии, за да подобрим вашето преживяване в нашия сайт, да ви покажем персонализирано съдържание, таргетирана реклама, за да анализираме трафика на сайта и да проследим откъде идва нашата аудитория. Ако искате да разберете повече по темата можете да прочетете нашата "Политика на поверителност", както и "Политика за съхранение на личните данни", съобразно регламента за GDPR, който е в сила от 23 май 2018г.

Избирайки "Приемам", вие се съгласявате да използваме вашите "бисквитки" и други трафични данни.

Приемам