Изборът на Атанас Атанасов начело на Вътрешната комисия вби клин между ИТН и ДБ Снимка: © Булевард България

Предложението на "Демократична България" Атанас Атанасов да стане председател на Комисията по вътрешна сигурност в 47 Народно събрание доведе до напрежение в коалицията заради гласната съпротива от страна на партньора "Има такъв народ".

Депутатът Иво Атанасов (един от номинираните за правосъден министър на ИТН в неуспешните проектокабинети от лятото на 2021 г.) поиска думата по време на дискусиите в Народното събрание и призова Атанас Атанасов да си направи отвод от ръководството на Вътрешната комисия.

"Не съм съгласен за председател на комисията да бъде ген. Атанас Атанасов...Това е изключително отговорен пост - една от най-важните комисии. Исканията на гражданите за промяна в модела на управление е насочен и срещу статуквото. Ген. Атанасов от 20 години е част от това статукво. В Реформаторския блок е бил част от правителството на Борисов и спомагаше да не падне от власт", каза той. В 43 Народно събрание Атанас Атанасов беше депутат и оглавяваше Комисията по вътрешна сигурност за 2 години.

Иво Атанасов обяви, че не говори от името на парламентарната група на ИТН, а изразява лично мнение.

Депутатът от ИТН напомни, че в ДСБ вече се надигат гласове за отстраняване на Атанас Атанасов като председател на партията заради резултата на парламентарните избори на 14 ноември. Той посочи и че една от последните поправки в правилника на Народното събрание е направена така, че да позволи на Атансов като зам.-председател на парламента да е и шеф на една от постоянните комисии - съчетание на длъжности, което досега не беше позволено.

"Моята партия ИТН е член на една коалиция и като участник в тази коалиция на мен ще ми бъде задаван този въпрос - каква промяна ще правиш с хора от статуквото. Затова ще помоля ген. Атанасов да си направи отвод. Това ще е моралното и отговорно поведение пред гласоподавателите, които искат промяна", каза Иво Атанасов.

Недоволството му дойде в деня, в който ДБ и "Продължаваме промяната" поискаха от външния министър Теодора Генчовска (квота ИТН) да отстрани новоназначените си съветници - бивши агенти на Държавна сигурност, сред които и Петко Сертов.

Отговорът на Атанас Атанасов последва веднага: "Няма да си направя отвод"

"Аз не знам в какво статукво ме слагате, но никога не съм бил в управляваща позиция и не знам за какво говорите. Като говорите за протестите, миналата година бях през цялото време на площадите и на Орлов мост, но вас не съм ви виждал там", каза той.

Публичният спор между ДБ и ИТН накара Мустафа Карадайъ да се включи в дебата и да обяви, че щом Бойко Рашков може да е министър на вътрешните работи при "действията на милицията от последните месеци", нормалното следствие е Атанас Атанасов да е начело на Вътрешната комисия.

В крайна сметка, парламентът одобри състава на комисията със 120 гласа "за", 49 против и 6 въздържали се. Само един човек от ИТН гласува "въздържал се" на предложението.

Иво Атанасов вметна, че има забележки и към други двама души, номинирани за Вътрешната комисия, но отказа да ги назове и да обясни мотивите си, защото те не са част от коалицията.

Ето как изглежда съставът:

ПП: Рена Стефанова (зам.-председател), Калин Иванов, Юри Козлов, Николай Ангов, Инна Иванова, Калоян Икономов
ГЕРБ-СДС: Христо Терзийски (зам.-председател), Младен Маринов, Маноил Манев, Ивелин Иванов, Радомир Чолаков
ДПС: Мустафа Карадайъ, Ахмед Ахмедов (зам.-председател), Гюнер Ахмед
БСП: Крум Зарков, Бойко Клечков (зам.-председател)
ИТН: Николай Радулов (зам.-председател), Виктория Василева
ДБ: Атанас Атанасов (председател), Ивайло Мирчев
„Възраждане“: Петър Петров

"Ако Хаджигенов иска да ражда и да кърми, аз не искам да раждам и да кърмя, има си майки за тази работа"
Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024
Важно днес

Байдън се оттегли от президентската надпревара в САЩ и подкрепи Камала Харис

Президентът казва, че прави това "в най-добрия интерес" на партията и на страната си.

21:02 - 21.07.2024
Важно днес

Денков: Целта на Пеевски е да бъде единственият деребей в държавата

ПП-ДБ иска оставката на Калин Стоянов заради забавената реакция в село Воден

18:16 - 21.07.2024