Избори и във Финландия: Сана Марин се бори за втори мандат в напрегната надпревара Снимка: © Getty Images

В неделя парламентарни избори се провеждат и във Финландия, където се очертава оспорвана надпревара между три партии. Социалдемократите на премиера Сана Марин се борят да си осигурят втори мандат начело на правителството.

Изборите се провеждат броени дни, след като стана ясно, че Хелзинки скоро ще бъде пълноправен член на НАТО. Късно в четвъртък парламентът на Турция ратифицира кандидатурата ѝ за членство.

37-годишната Марин е един от най-младите европейски лидери. Тя получи похвали за справянето на кабинета ѝ с пандемията от COVID-19 и подкрепата за Украйна. Марин остава особено популярна в страната, но в същото време финландците са критични спямо нарастващите разходи за живот.

Предизборната кампания беше доминирана от въпроси, свързани с ежедневието на избирателите, но и с икономиката, климатични промени, образованието и социалните помощи.

Създаването на работни места и бързо нарастващият държавен дълг на Финландия са въпроси, които вероятно ще занимават следващото правителство на скандинавската държава.

"Преди всичко трябва да се стремим към икономически растеж и по-силна заетост. Ако не успеем да постигнем тези две неща, няма да можем да намалим задлъжнялостта си и няма да съумеем да балансираме икономиката си", заяви Марин в неотдавнашно интервю за финландската обществена телевизия YLE.

Изборите обаче ще бъдат оспорвани, като всяка от трите големи партии в страната има шанс да победи. Проучването на обществената телевизия Yle, показва, че консервативната партия "Национална коалиция" (NCP) може да събере 19,8% от гласовете, крайнодясната, националистическа партия "Истински финландци" - 19,5%, а социалдемократите на Марин - 18,7%.

"На този етап никой не може да предвиди как ще завършат трите водещи партии в неделя. Разликата между тях е едва един процентен пункт. Победител може да се окаже всяка една от тях", казва Йени Каримяки, историк от Университета в Хелзинки.

Каримяки казва, че Марин все още е по-популярна от другите лидери.

"Необичайно е партията на отиващия си министър-председател все още да се справя толкова добре толкова близо до изборите и това поне отчасти се дължи на нейната популярност", посочва историчката.

Проучване за вестник "Helsingin Sanomat" през декември установи, че 64% от анкетираните смятат, че Марин е свършила "много" добра работа като министър-председател. Одобрението е още по-високо сред жените респонденти - 69%.

Марин заема ръководния пост от декември 2019 г. Нейната партия ръководи лявоцентристко коалиционно правителство с Центристка партия, Зелената лига, Левия алианс и Шведската народна партия във Финландия.

Лидерите и на петте партии са жени, което прави кабинета на Марин рядкост в Европа. От общо 19 членове на кабинета 11 са жени.

Лидерът на партията победител има право първи да състави ново правителство и обикновено става министър-председател, но този път се очаква коалиционните преговори да бъдат дълги и мъчителни, тъй като няколко партии са изключили възможностите си за взаимо сътрудничество.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Huawei Mate X3 - златното сечение между дизайн и функционалност

Да направиш тънък, лек и красив сгъваем телефон, който да не прилича на сандвич, със сигурност не е проста задача

19:21 - 31.05.2023

Домът на киното си търси нов стопанин

Казусът за съдбата на Дома на киното привлече вниманието и на депутати в парламента

18:43 - 31.05.2023

Прокуратурата повдига обвинения на кмета на Варна Иван Портних

Иван Портних е привикан от Окръжна прокуратура във Варна като обвиняем по два казуса

17:48 - 31.05.2023

Гигантски гумени патета плават в Хонконг

Запознайте се с проекта на холандския творец Флорентин Хофман отблизо

17:39 - 31.05.2023

Петков се яви на разпит в прокуратурата, въпреки че ѝ няма "голямо доверие" (Обновена)

Петков е бил разпитван за разпространения от Радостин Василев запис на заседанието на ПП

16:59 - 31.05.2023

Петьо Петров - Еврото е издирван по обвинения в принуда и незаконни записи

Прокуратурата издирва Пепи Еврото, за да го обвини в принуда и правене на незаконни записи

16:04 - 31.05.2023

Ясен Тодоров остава зам.-директор на НСлС: Главният прокурор назначавал и чистачките в Следствието

Прокурорската колегия на ВСС отказа да разгледа искането за отстраняване на Ясен Тодоровс

15:58 - 31.05.2023