Изкуството на събуждането, или как да ставаме сутрин без стрес Снимка: © Getty

Събуждането не е лесна работа. Рядко имаме комфорта да ставаме, когато сме се наспали. По-често алармата ни вади от завивките и големият въпрос е как това да става, ако не чак приятно, то поне по-малко травмиращо.

Според медицината събуждането е комплекс от процеси, които се случват в тялото ни, а зад тях стоят множество стимули.

Много по-лесно би било, ако се събуждаме не само със звук, но и със светлина, която постепенно се увеличава сутрин. Светлина, която осветява специфични клетки в ретината ни, които изпращат сигнал до мозъка, че вече става светло.

Това разбираме от д-р Тодор Георгиев, специалист по сомнология.

Тодор Георгиев, специалист по сомнология - изкуството на събуждането, или как да ставаме сутрин без стрес

Срещаме се с него в рамките на кампанията за новите модели кафемашини на Philips LatteGo Серии 2300 и 3300, които са измислили за потребители интересен начин за безстресово ставане сутрин.

Доктор Георгиев е асистент в катедрата по Патофизиология на МУ Пловдив и част от екипа на създадената лаборатория за изследване на съня в града.

Има дългогодишен опит в сферата на сомнологията, занимава се с научно-изследователска дейност, а неговите области на научен и клиничен интерес са хроничното безсъние, сънната апнея, бруксизъм и други.

Оказва се, че е запален фен на хубавото кафе и бариста културата.

Заради многогодишния си опит в сферата на сомнологията и това си пристрастие, той въвежда темата за кофеина съсем естествено в разговора ни.

"Кофеинът е тонизираща субстанция, като подобряваща мисловната дейност. При здравите хора, в умерени количества и концентрации, той би могъл да има един протективен елемент върху нервната система", казва лекарят.

Всъщност как действа кофеинът – той е конкурент на едно друго вещество в мозъка, аденозин. Аденозинът ни прави сънливи, а кофеинът блокира рецепторите му. По този начин ние не можем да почувстваме сънливост, но това не означава, че тя не е на лице.

"Затова е важно да се прецизира приемът на кофеин, както като количество, така и като време в деня, в което се приема", подчертава докторът.

Казва, че най-доброто време за кафе сутрин е между 8.30 и 9.00 сутринта. Свързва го с нивата на кортизол в тялото ни.

„Хормоните, които ни събуждат, най-вече кортизолът, достигат своя пик около 8 ч. и 8:30 ч. сутринта. И ако ние изчакаме кортизоловият пик да ни събуди естествено, да тонизира мозъка ни, да ни направи будни, за да можем да взимаме решения, това би било добре за организма ни. А не, моментът, в който се покачва кортизолът ние да ударим една голяма доза кофеин, който по изкуствен начин да симулира кортизоловия пик“, обяснява доктор Георгиев.

Той, заедно със Стефан Симеонов, част от групата Young BB Young, и дизайнерът и аниматор Ния Батанова са експертното трио зад кампанията на Philips за добро и приятно събуждане.

На база на знанията на Георгиев, Стефосникът от Нос, както често наричат музиканта от Young BB Young, създава мелодията за три различни аларми. Те са съобразени с хронотипите на хората сутрин: ранобудните чучулиги, нощните птици, известни още като сови, и тези в средата - гълъбите.

Series 2300 Philips кафемашина

Автоматични кафемашини Philips LatteGo Серия 2300 - предлагат различен спектър от възможности за кафе любителите. От класическо еспресо, обикновено черно кафе до капучино. Разполагате също и с гореща вода за чай. Чрез функцията My Coffee Choice може да регулирате кафето си, както ви харесва: да изберете предпочитаната сила, дължина на кафето и нивото на разпенване на млякото. Благодарение на патентована технология SilentBrew, която работи чрез акустично заглушаване, машината създава 40% по-малко шум от по-ранните модели и разполага със сертификат Quiet Mark.

 Philips кафемашина - Series 3300

Philips LatteGo Серия 3300 - Само с едно докосване може да си приготвите най-популярни рецепти за кафе – от класическо еспресо, обикновено черно кафе и дълго еспресо, през лате макиато до айскафе – с кремообразна текстура, аромат и температура. Приготвяйте лесно любимото си кафе с мляко благодарение на системата LatteGo само в 2 стъпки. А с моделите с класическа приставка за разпенване на мляко приготвя мляко с гъста пяна, към което можете да добавите еспресо и да се насладите на вкусно капучино. А системата за приготвянеперфектно извлича вкусовете на зърната с по-бавен дебит и при по-ниска температура.

"Алармата е първото нещо, което чуваме като се будим. Би било добре тя да е нещо приятно за нас, да се вписва в музикалните ни предпочитания. Така че когато се събудим и я чуем, да не предизвика у нас реакция на стрес, да освободим много кортизол, много адреналин и да ни напрегне. Напротив – трябва да бъде приятна, мелодична, да ни харесва", казва доктор Георгиев.

Той не препоръчва мелодията на алармата ни да включва природни звуци, тъй като много често те не успяват да прехвърлят прага ни на събуждане.

Възможно тя да остане неосъзната за нас и да я възприемем като фонов шум.

"Целта на алармата е да ни извади от съня ни и да повиши нивото на будност на ниво централна нервна система", обяснява Георгиев.

В процеса на разработване Стефосника от Нос стриктно следва съветите на доктора.

Темпото да не е твърде бавно или твърде бързо - оптимално 100 – 120 бийта в минута, а доминиращата честота на звука да е около 500 Hz или в C5.

Последният щрих към перфектното събуждане е добавен от Ния Батанова с нейните визуални анимации. Идеята е да се стимулират всичките ни сетива.

Разгледайте специалната страница, която серията кафе машини Philips LatteGo Серии 2300 и 3300 разработиха с тях. Може да изтеглите алармата, която пасва на вашия хронотип и то напълно безплатно.

"Нашият сън не е просто еднородна структура, затваряме/отваряме очи и нищо не се случва осем часа. То е доста динамичен процес. Редуват се фази в определена последователност в няколко цикъла през нощта", разказва докторът. Начинът по, който се събуждаме, е ключов за продуктивността ни до края на деня, казва той.

Ако вече сте запленени от идеята, можете да откриете трите аларми на специална страница, създадена от Philips.

Не нея ще намерите и съвети за правилно събуждане и здрав сън.

И ако се чудите кога е оптималното времето за следващо ви кафе, ние имаме отговор. 15.30 - тогава е вторият кортизолов пик, научаваме от доктор Георгиев.

Кога да спрем с кафето, ако искаме здрав сън?

Според доктор Георгиев, приет след 16 - 16.30 ч. кофеинът може да отложи заспиването ни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024